Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peking kan inte blidkas med tjusiga avtal

Omkring 100 personer greps i Hongkong på onsdagen. De är inga busar, utan moderna frihetskämpar som har stöd i breda led.
Foto: MIGUEL CANDELA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping har fört landet i en mer totalitär riktning.
Foto: LI GANG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Kinas nya säkerhetslag sätter i praktiken punkt för det liberala experimentet Hongkong. Den visar också att överenskommelser med Peking inte är vatten värda. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sedan överlämnandet från britterna till Kina 1997 har Hongkong fungerat som ett unikt politiskt experiment: en liten liberal bastion i en stor, totalitär stat. På tisdagen tog den epoken definitivt slut. Kommunistpartiet baxade igenom en långtgående och i stora delar hemlig säkerhetslag som åsidosätter stadens rättssystem och i praktiken gör Hongkongborna rättslösa. 

Ungdomar som förespråkar självständighet kommer att gripas och åtalas. Den som demonstrerar för sin avtalsfästa rätt att inte underkastas diktaturen, riskerar att deporteras och buras in för gott. Omkring 300 personer greps redan på onsdagen. 

De är inga busar, men moderna frihetskämpar som har stöd i breda led. Förra sommaren gick över en miljon Hongkongbor – eller 15 procent av befolkningen – ut på gatorna för att protestera mot kinesernas regelvidriga frihetsinskränkningar.

Avtalet med Storbritannien från 1984 är i själva verket glasklart. Det sträcker sig till 2047 och ger Hongkong rätt till långtgående autonomi, mest konkret genom egna gränskontroller, egen valuta och det egna rättssystemet. 

Sedan 2017 har Hongkongborna egentligen också rätt till mer demokrati, främst genom fler allmänna val till det lokala parlamentet. Men kineserna satte stopp för den reformen redan 2014, paraplyrevolutionen bröt ut, tongångarna hårdnade och de senaste åren har Hongkong i praktiken varit en stad under successiv belägring.

Säg nej till Huaweis 5G-nät. Den som tror att kinesiska intressen kan tyglas och styras genom fina fördrag drömmer.

Att kineserna nu tar steget fullt ut är ingen slump. Britterna är klämda mellan brexit och coronan. EU har fullt upp med att sy ihop egna räddningspaket. USA lider under en historiskt inkompetent president som berömt kommunistpartiets koncentrationsläger i Xinjiang.

Visst, den amerikanska senaten har markerat sitt stöd till demonstranterna i resolutioner. Och Vita huset har gjort klart att man kommer att skrota de generösa handels- och reseregler som Hongkong åtnjutit sedan 1997 (men än så länge inte sagt när eller hur). Vinner Joe Biden i november skruvar amerikanarna förhoppningsvis upp trycket ytterligare. 

Också EU måste börja sätta press på allvar. Frågan togs upp på toppmötet med Kina häromveckan. Det hjälpte inte. Sedan dess har kommissionsordföranden Ursula von der Leyen öppnat för sanktionsåtgärder, vilket vore mycket välkommet. 

Även utrikesminister Ann Linde (S) slog an en tuffare ton på onsdagen. Hon måste driva på hårt i Bryssel också. Sverige har ett särskilt ansvar efter kidnappningen av svenske Hongkongbon Gui Minhai 2015. Ett samkört EU, helst jämte ett friskt USA, är det enda som i längden kan bromsa och balansera Pekings maktanspråk. 

Börja med att säga nej till Huaweis 5G-nät. Den som tror att kinesiska intressen kan tyglas och styras genom fina fördrag drömmer. 

Fråga Hongkongborna.