Alliansen måste släppa sin plan på ett misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen måste släppa sin plan på ett misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist.  Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peka hellre finger mot Ann Linde än Hultqvist

Publicerad

Alliansen måste ha is i magen och se till att rätt huvuden rullar efter skandalen i Transportstyrelsen. 

 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Om väljarna inte hänger med i turerna kring Transportstyrelsen är de förlåtna. Vid det här laget har uppgifterna om vem som visste vad vid vilken tidpunkt bildat ett obegripligt töcken.

På söndagen tjocknade dimman ytterligare när Stefan Löfvens närmaste medarbetare - statssekreteraren Emma Lennartsson - sparkades under dramatiska former. Den mest troliga förklaringen är att man i Rosenbad nu går igenom de minnesanteckningar som KU har begärt ut och insett att Lennartssons tidigare version av när hon blivit informerad om outsourcingen inte stämmer. 

Då är det bättre att förekomma än att förekommas. Och genom att iscensätta en brutal avgång hoppas man antagligen stilla skalpaptiten hos alliansen så att den inte går vidare med misstroendevotumet mot förvarsministern. 

Men det går förstås inte att utesluta att det finns en annan och betydligt allvarligare sanning dold bakom Lennartsson avgång. 

För det finns utan tvekan frågor som pockar på svar: Agerade verkligen Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren helt på eget bevåg? Bröt hon medvetet mot centrala lagar om rikets säkerhet utan att ha så mycket som knystat om saken till sina uppdragsgivare?

Enligt dåvarande statssekreteraren på näringsdepartementet, Erik Bromander, fick han inte veta något om den olagliga outsourcingen förrän i februari 2016. Det förefaller väldigt underligt, för att inte säga helt osannolikt. 

Ann Linde har i alla fall erkänt att hon blev informerad av Säpo redan i september 2015. Det innebär att det faller ett väldigt tungt ansvar på den dåvarande statssekreteraren på justitiedepartementet, numera EU-minister. När Säpo larmade om vad som var på gång borde hon givetvis ha lyft frågan så att regeringen hade kunnat stoppa läckaget innan det hade ägt rum. 

Till Lindes försvar ska sägas att hon befann sig mitt i en akut flyktingkris och sannolikt inte orkade ta in allvaret i varningarna från Säpo. Men det är ändå i detta skede som haveriet hade kunnat förhindras. Trots det agerade hon inte utan förblev passiv i månader.

Ältandet av frågorna kring vem som informerade vem under 2016 är sekundära i sammanhanget. Den stora skandalen är att regeringen lät outsourcingen fortskrida i strid med Säpos varningar. Den andra skandalen är att regeringen därefter verkar ha gjort sitt bästa för att tysta ner händelsen.

Det smusslades med skälen till att Maria Ågren fick lämna sin post och antagligen hoppades man att strafföreläggandet mitt i semestertider också skulle passera under radarn. Planen var att svenska folket aldrig skulle få veta.

Oppositionen bör nu släppa sitt misstroendevotum mot försvarsministern och låta KU-granskningen ha sin gång. Det kommer att svida tillräckligt för regeringen, var så säkra. 

Att utse Peter Hultqvist till en av huvudansvariga i det här läget framstår som oförlåtligt tjurskalligt.

 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag