Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paulina Brandberg

Om ditt barn rånas står lagen på rånarnas sida

”När åtal slutligen väcks vill inte rånoffret längre medverka i utredningen” - om ett fiktivt fall, som skulle kunna vara ett verkligt ärende.
Foto: Oksana Bratanova / COLOURBOX

Polisen får ett larm om att en ung kille har rånats på väg hem från skolan av tre gärningsmän. 

Detta är en text av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Rånarna ska ha satt en pistol mot hans tinning och tagit hans jacka och mobiltelefon samtidigt som de filmat händelsen där offret också tvingats pussa deras skor.

Polisen förhör det hysteriskt gråtande rånoffret. Brottsplatsen undersöks och i en buske påträffas en kolsyrepistol som utseendemässigt stämmer överens med den pistol som offret beskrivit. 

Förundersökning inleds för rån. Eftersom det var fråga om en kolsyrepistol rubriceras det inte som grovt brott. Att offret uppfattade det som en skarp pistol spelar ingen roll.

Offret identifierar gärningsmännen som tre killar som alla går på hans skola. Dessa är 16, 17 och 18 år gamla. 16-åringen och 17-åringen är bröder. Åklagare beslutar att de tre killarna ska frihetsberövas och att deras telefoner ska tas i beslag så att man kan leta efter filmen från rånet. Kolsyrepistolen skickas iväg för fingeravtrycksanalys. 

Tingsrätten beslutar att släppa ut 16-åringen på grund av hans låga ålder men häktar de två äldre misstänkta killarna.

De misstänkta killarna förhörs med försvarare och svarar ”inga kommentarer” på alla frågor. Deras telefoner tas i beslag men är låsta. Eftersom det inte finns något lagligt stöd för polisen att sätta deras fingrar mot fingeravtrycksläsarna måste polisen istället fråga dem efter deras PIN-koder. Ingen av dem vill uppge sin PIN-kod för polisen. 

Åklagaren begär de tre misstänkta häktade för att de inte ska få möjlighet att prata ihop sig eller påverka offret, som de ju är bekanta med. Tingsrätten beslutar att släppa ut 16-åringen på grund av hans låga ålder men häktar de två äldre misstänkta killarna. 

Killarnas telefoner skickas till IT-tekniker, som efter tre veckor lyckas låsa upp 17-åringens telefon. De andra två telefonerna, två iPhones, lyckas inte teknikerna låsa upp. I 17-åringens telefon finns inte mobilfilmen, däremot kan man se att 18-åringen skickat en videofil till honom via WhatsApp en halvtimme efter brottstidpunkten. Eftersom denna fil inte laddats ned till telefonen än utan finns i en molntjänst, tillåter inte svensk lag att polisen öppnar filmen i telefonen. Istället måste åklagaren skicka en begäran via Justitiedepartementet till utländska myndigheter för att få tillgång till filmen. 

Fallet är fiktivt men skulle kunna vara en beskrivning av ett verkligt ärende.

I telefonen kan polisen även se att det finns en chat-konversation mellan 17-åringen och 16-åringen direkt efter brottstidpunkten. Eftersom de är bröder får dock polisen inte läsa meddelanden dem emellan då detta utgör så kallad närståendekommunikation, som åtnjuter ett särskilt skydd.

När 17-åringen har suttit häktad i två månader beslutar tingsrätten att släppa ut även honom på grund av hans låga ålder och då det ännu varken inkommit något resultat från fingeravtrycksanalysen eller svar från utländska myndigheter.

När åtal slutligen väcks vill inte rånoffret längre medverka i utredningen. Han och de två bröderna som släppts ur häkte berättar en samstämmig berättelse om att det hela bara varit fråga om ett skämt. Alla de tre misstänkta personerna frikänns.

Vi är flera åklagare och poliser som har skrikit oss hesa över att vi inte har de verktyg som krävs för att kunna utreda de brott som plågar vårt samhälle. Fallet ovan är fiktivt men skulle kunna vara en beskrivning av ett verkligt ärende. 

Politikerna ger oss inte bättre förutsättningar än såhär att lyckas med vårt arbete.