Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paulina Brandberg

Just nu finns ett fönster för att knäcka gängen

Chattarna visar i detalj hur äldre gängkriminella med hjälp av skrämselkapital och guldkedjor lockar in ungdomar i gängen, skriver Paulina Brandberg.
Foto: Australian Federal Police / TT NYHETSBYRÅN / Zuma Press / © 2021 by ZUMA Wir

Politikerna måste ta tillvara den unika möjlighet de knäckta apparna har gett oss och snabbt anpassa lagarna till verkligheten. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

På senare tid har det utdelats flera tunga slag i kampen mot den organiserade brottsligheten. Material från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, som hackats av fransk polis, har hittills lett till att över 200 fängelseår har utdömts mot tungt kriminella personer.

Nyligen blev det känt att fransk polis även har knäckt en annan stor chattjänst som använts av grovt kriminella, Sky ECC. Och innan vi ens har hunnit tugga i oss den informationen, serverar det internationella samarbetet oss nästa saftiga tårtbuffé: Operation Trojan Shield – där FBI själv skapade en krypterad app avsedd för kriminella användare.

Folket jublar! Ministrar springer glädjevarv runt justitiedepartementet. Äntligen har vi knäckt gängen!

Med många ledargestalter bakom galler är gängen tveklöst försvagade. Det är dock tyvärr alldeles för tidigt att ta ut någon seger. 

Samtidigt som de framgångsrika internationella insatserna firas pågår ett omfattande rekryteringsarbete för att fylla de vakanser som uppstått i den gängkriminella miljön. Det är upp till ansvariga politiker att bestämma sig för om utvecklingen ska vändas på riktigt. 

Sverige kan inte bara ta emot godsaker från utländska myndigheter – vi måste också lära oss att baka på egen hand. 

Det finns inte tid att fortsätta fylla Justitiedepartementets byrålådor med fleråriga utredningar.

Historiskt har svenska politiker dock uppvisat en anmärkningsvärd senfärdighet i rättspolitiken. Det tydligaste exemplet är hur vårt straffrättssystem länge har förhållit sig till internet som om det bara vore en fluga. 

Först för ett år sedan infördes en möjlighet för svensk polis och åklagare att vid allvarlig brottslighet avläsa datakommunikation. Motsvarande lagstiftning infördes i Danmark redan för nitton år sedan och i de andra nordiska länderna åren därefter. Än i dag finns många lagar som varken är anpassade efter modern teknik eller brottsutvecklingen i stort. 

På samma sätt utgår socialtjänstens verktygslåda från en helt annan verklighet än dagens. Otillräckliga budgetar i kombination med missriktad välvilja gör att de kraftigaste sociala åtgärderna ofta sätts in först när ungdomar blivit fullvärdiga gängmedlemmar – och inte ens då verkar det finnas en riktig insikt i hur oerhört grov kriminalitet ungdomarna ägnar sig åt.

Att rätt verktyg för polis och åklagare kan ge fantastiska resultat för brottsbekämpningen är de knäckta chattjänsterna ett tydligt bevis på. Men informationen därifrån måste även användas för att förändra såväl det repressiva som det brottsförebyggande arbetet. 

Chattarna visar i detalj hur äldre gängkriminella med hjälp av skrämselkapital och guldkedjor lockar in ungdomar i gängen, hur de unga får bevisa sin lojalitet genom att utföra kallblodiga beställningsmord och hur svårt det är för dem att lämna den kriminella miljön när de väl är på insidan. Det är även tydligt hur tandlöst dagens påföljdssystem är för de mest härdade ungdomsbrottslingarna.

Kampen mot gängen är långtifrån vunnen. Det finns inte tid att fortsätta fylla Justitiedepartementets byrålådor med fleråriga utredningar. Politikerna måste ta tillvara den unika möjlighet de knäckta apparna har gett oss och agera med största möjliga skyndsamhet. 

I annat fall kommer kalaset snabbt att ta slut.