Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Vissa brott mot tiggare är mer intressanta än andra

Foto: I den här parken i Huskvarna hittades 48-årige Gheorge "Gica" Hortolemei-Lupu.

Det är bra att mordet på hemlösa Gica debatteras. Men varför är det inte lika intressant att diskutera lidandet hos dem som tvingas tigga i Sverige?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 8 augusti hittades 48-årige Gheorge "Gica" Hortolemei-Lupu död i en park i Huskvarna. Det som först antogs vara ett naturligt dödsfall rubriceras nu som mord. De misstänkta är unga pojkar.

Detaljerna som hittills framkommit är vidriga. Misshandeln ska ha filmats och pojkarna påstås ha skrutit i skolan om det inträffade. Att trakasserierna tros ha pågått under lång tid gör allt än värre.

Mordet på Gica

Rapporteringen om fallet har varit grundlig. I stort sett alla riksmedier har skickat egna reportrar till Huskvarna. Min bild är att få våldsbrott i år har bevakats lika noggrant som mordet på Gica.

Alla delar dock inte den bilden. Bara den 30 augusti publicerades åtminstone fyra olika opinionsartiklar – bland annat ledartexter av Isobel Hadley-Kamptz och Sofia Mirjamsdotter – med närmast identisk vinkel: att mordet är underrapporterat. En dryg vecka senare skrev DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på samma tema.

Dessa texter innehåller visserligen pliktskyldiga markeringar om att det är fel att spekulera om orsakerna till dådet. Men skribenterna är tydliga med vad de tror ha lett fram till mordet: förråad ton på sociala medier, förslag om tiggeriförbud och någon slags avhumanisering av tiggare.

Huruvida hypotesen stämmer är svårt att veta. Det finns en besvärande historia av våld och trakasserier mot tiggare i Sverige. Och tonen på diverse internetforum gentemot gruppen är definitivt rå.

Men samtidigt är det numera känt att det tidigare gjorts flera orosanmälningar till socialtjänsten om den 16-åring som sitter häktad, misstänkt för mordet. Och det gångna valet borde ha lärt oss att många, ilskna nätinlägg inte alltid speglar en verklig folkopinion.

Själv slås jag av bristen på debatt om ett annat fall av grovt våld mot tiggare, nämligen den härva av människohandel i Småland som ledde till åtal mot sju bulgariska medborgare förra veckan.

En 30-tal utsatta personer misstänks ha lurats till Sverige för att här tvingas att tigga i upp till två års tid. De som inte har lyckats få ihop tillräckligt med pengar - eller somnat på sin post - har misshandlats och blivit fråntagna sin mat, av fångvaktarna.

Den bulgariske mannen ville inte tigga mer. Det väckte ont blod hos männen som hade lurat honom till Sverige.Foto: POLISEN / POLISEN

Härvan började rullas upp när en svårt skadad man hittades i ett dike utanför Växjö i fjol. 57-åringen hade klätts av, bundits vid ett träd och misshandlats svårt av två män som straff för att han försökt fly. En av gärningsmännen försökte också dra ut mannens tänder med en tång för att han inte skulle kunna prata. Rättsläkare har konstaterat att mannen mycket väl kunde ha dött i kylan om han inte hade blivit hittad i tid.

Människohandel med tiggare

Visst har medierna rapporterat om fallet på nyhetsplats. På ledar- och kultursidor har det dock varit märkbart tyst om dessa grova brott. Det är märkligt. Detaljerna är ju minst lika vidriga som i fallet Gica - och antalet drabbade fler. Dessutom har flera liknande härvor avslöjats bara de senaste två åren.

Jag har svårt att skaka av mig misstanken att brott mot tiggare anses mer intressanta om majoritetssamhället på något sätt kan anses bära skuld. Om det handlar om utländska medborgare som plågar andra utländska medborgare är det svårare att dra några politiska växlar på fallet.

Än mer komplicerat blir det av att det i förlängningen är välmenande svenskar som har möjliggjort människohandeln genom att lägga slantar i koppar på gatorna i Växjö, Hultsfred och Lessebo.

Den medkänsla och upprördhet som intresset för mordet på Gica röjer är förstås positiv. Men offren för människohandel bör inte glömmas bort bara för att gärningsmännen anses mindre intressanta.

 

Läs också:

Sverigedemokraterna är här för att stanna