Patrik Kronqvist

Vill Annie Lööf införa dansk flyktingpolitik?

På torsdagen slog Dansk folkeparti till med ännu ett grymt reformpaket riktat mot flyktingar som söker asyl i Danmark.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Danska myndigheter ska inte längre erbjuda något boende till asylsökande. Bostad får flyktingarna fixa på egen hand. Den statliga ersättningen på motsvarande 4 000 svenska kronor i månaden ska räcka till såväl mat och mediciner som kläder och hyra. Det är mindre än hälften av vad en student förväntas leva på. Enbart barnfamiljer och äldre kommer att garanteras tak över huvudet.

Men samtidigt som partiet vill lägga över ansvaret för att hitta bostäder på flyktingarna gör man det svårare för många av dem att bosätta sig hos släkt och vänner. Att flytta till särskilda utanförskapsområden, där det redan bor många människor med utländsk bakgrund, kommer nämligen att kräva tillstånd av kommunen, annars halveras bidragen.

Det uttalade syftet med reformen är att få hjälporganisationer och privatpersoner att lösa boendefrågan i stället för staten.

Dansk folkeparti föreslår även att ensamkommande barn över 15 år inte längre ska få plats på personaltäta specialboenden. I stället ska de placeras tillsammans med vuxna.


Har ni missat förslaget och de efterföljande upprörda kommentarerna från svenska debattörer om "dansk fascism" är det inte speciellt konstigt. Avsändaren är nämligen inte Dansk folkeparti, även om paketet påminner om tidigare danska reformer. Det var i stället Centerpartiet som presenterade förslagen på torsdagen.

Konstigt nog uteblev dock ilskna reaktioner från de debattörer som vanligen står upp för ett generöst flyktingmottagande. I stället fick Centerpartiet beröm för att man "fokuserade på systemen och inte på människorna". Till och med Eric Rosén, chefredaktör för LO-finansierade vänstersajten Politism och vanligen inte en vän av att dumpa bostadsfrågan på hjälporganisationer, hyllade utspelet:

"Centerpartiets alternativa bild till de navelskådande borgerliga domedagsvrålen är konsekvent, stringent och konstruktiv", skrev Rosén på Twitter.

En stor skillnad mellan Dansk folkeparti och Centerpartiet är naturligtvis deras avsikter. Medan danska politiker i allmänhet, och Dansk folkeparti i synnerhet, vill sända signaler som får flyktingar att välja andra länder, är Centerpartiets uttalade syfte att öka kapaciteten i mottagningssystemet.

Men i praktiken skulle politiken få samma effekt. Om Sverige inte längre erbjuder tak över huvudet kommer - allt annat lika - färre flyktingar att söka sig hit. I praktiken, om än inte i retoriken, är Centerpartiets förslag en form av signalpolitik.


Det är ett bra exempel på hur paradoxal migrationsdebatten är just nu. C, borgerlighetens mest migrationsvänliga parti, presenterar alltså ett förslag som skulle minska flyktingströmmen. M och KD, som vill se färre flyktingar, har i stället drivit frågan om att införa gränskontroller, vilket troligen kommer att leda till att fler söker asyl i Sverige.

Men när slappa debattörer ska recensera utspelen tittar de inte på effekterna - utan på avsikt och avsändare. Annie är god, Ebba är ond (och danskarna finns inte ens på kartan).

Det är tanken som räknas, brukar det heta. Frågan är om den syriske flykting som får försöka klara sig på 4 000 kronor i månaden i bostadsbristens Sverige verkligen håller med.

Läs också: Vänsterns oväntade vurm för låglönejobb

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare