Är detta verkligen något som skattebetalarna ska bekosta, undrar Patrik Kronqvist apropå en ny rapport om Muslimska brödraskapet i Sverige som beställts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Är detta verkligen något som skattebetalarna ska bekosta, undrar Patrik Kronqvist apropå en ny rapport om Muslimska brödraskapet i Sverige som beställts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Patrik Kronqvist

Vilken makt har Muslimska brödraskapet i Sverige?

Publicerad

Domen i Solna visar på faran med att låta islamister agera domare. Nästa debatt måste handla om offentligt stöd till islamistiska organisationer.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter den kontroversiella domen i Solna tingsrätt, där två nämndemän förordade parallella rättsstrukturer, har islamistisk påverkan i svenska domstolar debatterats intensivt. Nästa stora diskussion lär handla om det offentliga stödet till islamistiska organisationer.  

I förra veckan kastade Aje Carlbom, docent vid Malmö universitet, in en rejäl brandfackla i den debatten när han överlämnade sin forskarrapport om Muslimska brödraskapets verksamhet i Sverige*. Beställare och finansiär var Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

MSB har i uppdrag att identifiera informationspåverkan i Sverige, så det är knappast konstigt att man även låter undersöka islamistiska grupper. Men när myndigheten ifjol tog initiativ till en första studie blev verksamheten närmast lamslagen av alla kritiska mejl och telefonsamtal. Räkna därför med en häftig debatt när fler har hunnit läsa Carlboms nya rapport.

Muslimska brödraskapet i Sverige

Muslimska brödraskapet (MB) grundades i Egypten på 1920-talet, med utgångspunkten att islam är ett system som bör omfatta såväl det civila samhället som staten. Ett viktigt mål för rörelsen har därför varit att försöka islamisera staterna i vilka de verkar. Merparten av forskningen om Muslimska brödraskapet har dock gällt dess verksamhet i Mellanöstern. Rörelsens mål och metoder i västvärlden, där muslimer är i minoritet, vet forskarna mindre om, påpekar Carlbom.

Han är tydlig med att det är svårt att påvisa exakt hur kopplingarna ser ut mellan Muslimska brödraskapet i Egypten och organisationer i Sverige. I rapporten skriver han därför om svenska organisationer som är "associerade" med Muslimska brödraskapet, det vill säga styrs av rörelsens principer snarare än via direktiv. Bland de organisationer och sammanslutningar som han pekar ut finns Islamiska förbundet, Sveriges unga muslimer, studieförbundet Ibn Rushd och Sveriges muslimska råd.

Det handlar alltså om tunga aktörer som under lång tid har getts både legitimitet och resurser av den svenska staten. Aje Carlbom pekar på flera faror med detta stöd. Stödet riskerar rentav att motverka flera av de mål som det råder blocköverskridande enighet om i Sverige.

Alla partier vill exempelvis förbättra integrationen. Men Carlbom menar att integrationen tvärtom kan försämras genom att organisationerna försöker bygga upp ett muslimskt civilsamhälle där muslimer ska skyddas från påverkan från majoritetssamhället.

Hot mot integrationen

Många partier vill också öka sammanhållningen i samhället. Det uppnås inte när islamistiska organisationer ställer icke-muslimer mot muslimer. Dessutom riskerar fientligheten mot muslimer i allmänhet att öka om en mindre grupp aktivister stärker sitt inflytande på andra, icke-politiskt orienterade muslimers bekostnad, menar Carlbom.

Flera partier vill också försvara svenska värderingar. Men Carlbom påvisar hur flera aktörer försöker underminera dominerande värden i samhället, som yttrandefrihet i religionsfrågor, värdet av jämställdhet mellan könen och en bejakande syn på sexuella minoriteter.

Många partier önskar motverka radikalisering. Men organisationernas politiserade uppfattningar om islam kan i förlängningen bidra till radikalisering hos individuella muslimer, skriver Carlbom. 

Sverige är en demokrati. Det står alla fritt att verka för vilka värden man vill. Men är detta verkligen något som skattebetalarna ska bekosta?

 

* Aje Carlbom: Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext – ideologisk kontinuitet eller förändring?

 

Läs också: 

Göd inte konservativa i kampen mot IS 

Varför agerade inte Annie Lööf förrän nu?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag