Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Vi måste få tycka olika efter Drottninggatan

Inrikesminister Anders Ygeman, S, varnar för partipolitiskt käbbel efter terrordådet. Men det är farligt om alla ska tycka lika.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Efter att fyra människor har dödats på öppen gata i Sverige av en terrorist med ideologiska motiv försöker vissa framställa det som suspekt att dra politiska slutsatser av dådet.Foto: NOELLA JOHANSSON/TT

Lägg inte en våt filt över debatten efter terrordådet.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I december 2012 klev en tungt beväpnad, 20-årig man in på lågstadieskolan Sandy Hook i Newtown, Connectitut. Fem minuter senare hade han skjutit ihjäl tjugo barn och sex vuxna. När Barack Obama efterlyste en översyn av vapenlagarna efter denna den värsta skolskjutningen i USA:s historia anklagades han genast för att politisera dådet.

"Vi måste lugna ner oss och inte ta sådana här tragedier, sådana här brott, och använda dem för politiska syften", sa Grover Norquist, styrelseledamot i vapenlobbygruppen NRA.

Vapenlobbyns argument går igen i reaktionerna efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, vilket skarpsynt har påpekats av journalisten Andreas Henriksson.

Efter att fyra människor har dödats på öppen gata i Sverige av en terrorist med ideologiska motiv försöker vissa framställa det som suspekt att dra politiska slutsatser av dådet.

Kritik mot Kinberg Batra

När inrikesminister Anders Ygeman fick en tuff fråga i SVT:s Agenda varnade han för att "sladda ner i det vanliga partipolitiska käbblet". Ännu hårdare var ledarskribenten Anders Lindberg på socialdemokratiska Aftonbladet som skåpade ut M-ledaren Anna Kinberg Batra: "Att försöka plocka partipolitiska poäng just nu visar på fruktansvärt dåligt omdöme. "

I kritiken finns en obehaglig underton av att alla måste tycka likadant. För det är inte så att regeringen själv avvaktar med att göra politik av terrordådet. På onsdagen aviserade den exempelvis en utredning om att kriminalisera deltagande i terrororganisationer (vilket jag i sak tycker är bra). 

I stället är det en politisk debatt om förslagen man verkar vilja undvika. I samma mening som Ygeman varnade för partipolitik uppmanade han de övriga politikerna att använda "den här kraften som nu finns i det svenska samhället för att ta till krafttag mot terrorismen".

Men det som inrikesministern avfärdar som käbbel är en vital del av den svenska demokratin. Det är genom att stötas och blötas i det politiska systemet som förslagen blir ordentligt genomlysta.

Brister tar tid att åtgärda

En annan typ av kritik går ut på att det är farligt att gå för fort fram med politiska förslag efter terrordåd.

"Det finns en risk att man inte tänker på konsekvenserna av de förslag man lägger fram [...] Det är en avvägning och den avvägningen gör man inte bäst när man är som argast", sa exempelvis DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki i SVT:s Agenda.

Men tittar man i backspegeln framstår den oron som minst sagt överdriven. Efter terrordåden i Paris i november 2015 enades regeringen och alliansen om en rad åtgärder för att motverka terrorism, bland annat att utreda frågan om hemlig dataavläsning. Bara att skriva direktiven tog fyra månader. Först i november i år – två år efter Parisdåden – väntas utredningen vara färdig. Därefter väntar en remissrunda, propositionsskrivande och riksdagsbehandling. Så nog finns det fortfarande tid för eftertanke i det svenska systemet. Om något är problemet snarast det omvända: brister som har varit uppenbara länge tar åratal att åtgärda, om alls.

Efter fredagens terrordåd har de stolta parollerna avlöst varandra. "Vi måste leva som vanligt!" "Vi måste värna det öppna samhället!" De rimmar illa med försöken att lägga en våt filt över debatten.

Vad hände med "Vi gillar olika"?

 

Läs också:

Vårt samhälle måste försvaras mot terrorn

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.