Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jan Björklund har tillsammans större stöd i opinionen än Moderaterna. Det förändrar dynamiken i alliansen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jan Björklund har tillsammans större stöd i opinionen än Moderaterna. Det förändrar dynamiken i alliansen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Patrik Kronqvist

Vem är det som kör i alliansen egentligen?

Publicerad

Raset för Moderaterna ökar risken för dyrt röstfiske. Vem orkar ta ansvar för helheten i alliansen när alla partier har blivit små?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I alliansens Sverige var Moderaterna kungar. Vid Fredrik Reinfeldts två segerval samlade partiet ensamt större stöd än de tre övriga partierna tillsammans. År 2010 skilde det hela tio procentenheter mellan M och det borgerliga klabbet. 

Den kraftiga M-dominansen gav avtryck i politiken. Både väljarna och medierna visste vilka som hade mest att säga till om. På alla riktigt tunga ministerposter satt moderater och Fredrik Reinfeldt var borgerlighetens obestridde ledare.

I dag känns det länge sen som de borgerliga småpartierna klagade på att Moderaterna stal allt ljus. Efter partiets hastiga opinionsras under våren har Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna tillsammans större stöd i opinionen än Moderaterna. Det förändrar i ett slag dynamiken i alliansen. 

Redan nu höjs röster för att populära C-ledaren Annie Lööf, snarare än sänket Anna Kinberg Batra, bör vara borgerlighetens statsministerkandidat. Rent sakpolitiskt ökar också risken för mer kostsamt röstfiske. 

Fastighetsskatt dyrt röstfiske

Även under Fredrik Reinfeldts tid tvingades alliansen visserligen ställa sig bakom dyra förslag för att småpartierna skulle få profilera sig. Mest katastrofala blev Kristdemokraternas profilfrågor. Vårdnadsbidraget medförde att många invandrarkvinnor blev kvar i hemmen på bidrag i stället för att ta klivet ut i jobb, medan avskaffandet av fastighetskatten i ett slag eldade på hushållens skuldsättning och gjorde bostadsmarknaden mer trögrörlig. 

Men som överlägset största borgerliga parti hade Moderaterna ändå kraft och självförtroende nog att oftast försöka se till helheten i politiken. Frågan är bara vem som orkar axla den rollen nu när alla allianspartier är små.

Ur ett europeiskt perspektiv är Moderaternas sjunkande väljarstöd egentligen inte uppseendeväckande. I land efter land har väljarna straffat de traditionellt regeringsbärande partierna. Den enda skillnaden är att det på kontinenten är socialdemokrater som har drabbats värst.

Det i kombination med att antalet partier i parlamenten ökar gör att allt fler länder styrs av svaga koalitionsregeringar som har svårt att få igenom sammanhängande politiska program.

Småpartier driver kostnader

Den risken är uppenbar också för svensk borgerlighet. Moderaterna kommer nu att ha mindre kraft att sätta emot de övriga partiledarnas profilfrågor, och i takt med att opinionsstödet sjunker ökar risken att även Anna Kinberg Batra satsar på nischpolitik. 

Det finns oroväckande tecken. Samtidigt som Sverige står inför en åldersexplosion har Ebba Busch Thor exempelvis lanserat ett fullständigt orealistiskt förslag om att alla över 85 år ska ha rätt till en plats på ett äldreboende. Vågar alliansen neka henne stöd för det om Kristdemokraterna fortsätter att parkera under riksdagsspärren?

Om nuvarande trend fortsätter är den diskussionen visserligen främst av akademiskt intresse, det kommer ändå inte att bli någon alliansregering utan aktivt stöd av SD. Men den snabba utvecklingen är ändå oroande. Så sent som i valrörelsen 2014 var regeringsduglighetens alliansens starkaste kort.

Nu undrar man bara en sak: Vem är det som kör egentligen?

 

Läs också:

Vi måste vänja oss vid svaga regeringar

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag