Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Världen bör räkna med fler pandemier från Kina

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Trots att många pandemier har sitt ursprung i Kina har ledningen inte lärt sig att stoppa smittspridning i tid. Efter covid-19-utbrottet finns tyvärr ännu större anledning att misstro enpartistaten.Foto: JU PENG / AVALON/STELLA PICTURES

Under Xi Jinpings styre har de totalitära dragen i Kina förstärkts. Därmed ökar risken för farliga pandemier. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

På 1600-talet kom risbönder i södra Kina på ett genialt sätt att få större skördar. De tämjde ankor. När riset började växa om våren hjälpte fåglarna till att hålla de översvämmade fälten fria från ogräs och insekter. På sommaren kunde de äta sig feta på riskorn som blivit kvar efter skörden. Till hösten gick ankorna till slakt.

Men en oväntad effekt av systemet blev att fler influensavirus spreds över världen. Det berodde på att de kinesiska bönderna även höll sig med svin. De influensavirus som cirkulerar bland fåglar klarar sällan att direkt ta klivet över till människan. Men nu blev förutsättningarna idealiska för virus att via grisar hoppa från ankor till människor, noterar Gina Kolata i boken Flu.

Faktum är att nästan alla influensapandemier som forskarna har lyckats spåra ursprunget på - från det första noterade utbrottet 1888, till Hongkonginfluensan 1968 - har visat sig härröra från just Guangdongprovinsen i södra Kina

Kina mörklägger utbrott

Man hade kunnat hoppas att de återkommande epidemierna skulle ha gjort de kinesiska myndigheterna extra duktiga på att kväsa dem i sin linda. Tyvärr verkar det vara precis tvärtom.

Sars-utbrottet i början av 2000-talet är ett talande exempel. Det handlade om ett corona-virus – inte ett influensa-virus – men även det hade sitt ursprung i Guangdong-provinsen. 

När viruset började spridas i november 2002 stämplade de kinesiska myndigheterna uppgifter om saken som statshemligheter. Först i februari 2003 informerades Världshälsoorganisationen. Mörkläggningen bidrog till att sjukdomen kunde smitta över 5 000 personer världen över, varav nästan 350 avled.  

En förklaring till det senfärdiga agerandet var att lokala myndigheter dolde viktig information från statsledningen. Efter utbrottet genomdrevs därför en rad reformer för att förbättra krishanteringssystemet. Men forskare varnade redan då för att åtgärderna var otillräckliga. Kinas auktoritära styre innebär ju att lokala makthavare skulle ha fortsatt goda skäl att sopa problem under mattan, HBO-serien Chernobyl ger en god beskrivning av mekanismerna. 

”I frånvaron av fundamentala förändringar av det politiska systemet [..] kommer troligtvis samma mönster av mörkläggning och tröghet att återupprepa sig”, skrev hälsoforskaren Yanzhong Huang år 2004. 

Femton år senare - när de kinesiska myndigheterna fördröjde effektiva insatser mot covid-19-utbrottet i Hubeiprovinsen med flera veckor - kom han att bli sannspådd på ett kusligt sätt. 

Kina är inget föredöme

Ledningen i Peking försöker nu sätta bilden av Kina som ett föredöme i hur man bekämpar sjukdomsutbrott, en metod är att donera ansiktsmasker och test-kit till Europa. Men världen har faktiskt större anledning att misstro den kinesiska ledningens förmåga att bekämpa smittspridning i dag än vad man hade vid tiden för sars-utbrottet.

Xi Jinping har inte bara förstärkt de totalitära dragen i Kina under sin tid vid makten. Landets nyvunna ekonomiska makt gör också att ledningen bryr sig mindre om vad omvärlden tycker.

År 2003 bad den kinesiska ledningen faktiskt om ursäkt för hanteringen av sars-epidemin och lovade bättring, i dag går man i stället till häftiga angrepp mot alla som yttrar någon form av kritik. 

Som ett brev på posten kommer nu också uppgifter om att ledningen mörkar nya covid-fall för att värna bilden av att den har besegrat utbrottet.

Världen gör bäst i att förbereda sig för fler pandemier från Kina.