Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Varför vill mordmisstänkta försvaras av gröngölingar?

Amir Amdouni fick sköta ett mordfall efter mindre än två år som advokat. Numera är han utesluten ur Advokatsamfundet efter att ha läckt hemlig information.
Foto: Kickan Nikolic / Advokatfirman Devlet
Neo Barstedt drog in närmare tio miljoner kronor som offentlig försvarare ifjol. Han är utesluten ur Advokatsamfundet
Foto: Advokatfirman Onyx

Det är galet att helt oerfarna försvarare får sköta mordfall. Högre krav kan sätta stopp för gangsteradvokaterna.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Skulle du anlita en oprövad advokat om du riskerade ett långt fängelsestraff?

Frågan kan framstå som retorisk. Men faktum är att flera gängkriminella märkligt nog skulle svara ja.

När en misstänkt gängledare i Vårberg åtalades för grovt narkotikabrott 2020 valde han en 32-årig kvinna som bara varit advokat i ett år. Och när en man i Vårbynätverket samma år misstänktes för mord föll hans val på 27-årige Amir Amdouni, som blivit advokat mindre än två år tidigare.

Varför väljer man en gröngöling? Troligen för att de konkurrerar med annat än juridiska kunskaper.

Både 32-åringen och Amir Amdouni har i alla fall sedan dess förlorat rätten att verka som advokater; kvinnan för att hon smugglat ut brev från häktet och Amdouni för att han läckt hemlig information om polisens kameraövervakning.

Advokater som springer kriminellas ärenden är ett stort och växande hot mot polis och åklagare, konstaterade Stockholmspolisen i en rapport i fjol

Offentliga försvarare som missbrukar sina rättigheter – som den att prata ostört med häktade klienter – kan skjuta hela förundersökningar i sank. En advokat i Västsverige står nu åtalad för att ha låtit plantera ut falska bevis.

Men oerfarna advokater som får ansvar för komplexa brottmål är även ett hot mot klienternas rättssäkerhet.

31-årige Neo Barstedt drog i fjol in närmare tio miljoner kronor som offentlig försvarare – tredje mest i hela landet. När han nyligen uteslöts ur Advokatsamfundet rapporterade medierna främst om hur han saltat sina räkningar.

Är det rimligt att staten betalar miljoner till nybakade advokater med tveksam kompetens?

Men minst lika uppseendeväckande är uppgifterna, i disciplinnämndens beslut, om hur slarvigt och inkompetent Barstedt har skött sina uppdrag. När han medverkat vid förhör via telefon verkar han inte ens ha lyssnat, enligt en utredare.

Är kunskaperna lika grunda hos andra yngre advokater som knappt verkar hinna få sina titlar innan de marknadsför sig som ”specialister” och ”experter” på brottmål? 

Timtaxan är densamma för alla offentliga försvarare. Är det då rimligt att staten betalar miljoner till nybakade advokater med tveksam kompetens?

I andra länder tycker man inte det. I Queensland i Australien får bara dokumenterat erfarna och omdömesgilla advokater ta sig an mer komplicerade brottmål. Det gäller till exempel alla mordåtal och alla mål som kräver fler än 20 rättegångsdagar. 

Advokaterna måste ha minst fem års erfarenhet och får inte ha prickats av disciplinnämnden eller själva ha blivit dömda för brott.

Sådana regler skulle inte lösa alla problem med Sveriges gangsteradvokater. Men de kan lindras. Äldre och mer erfarna advokater borde ha lättare att stå emot press från gängkriminella att bryta mot reglerna.

Advokatsamfundet slåss för kårens oberoende och motsätter sig starkt att utomstående ges rätt att granska den. Det är känsligt att reformera de regler som styr kåren. 

Men här ser även samfundet behov av förändring. Generalsekreteraren Mia Edwall Insulander har ställt sig positiv till att låta utreda om det ska krävas särskild erfarenhet för att få bli offentlig försvarare i svårare brottmål.

När Advokatsamfundet är med på noterna, borde regeringen inte tveka. Statsminister Magdalena Andersson har lovat att vända på alla stenar i kampen mot gängkriminaliteten.

Den här borde hon plocka upp omedelbart.