Patrik Kronqvist

Varför ursäktar ministern Kaplans islamistkontakter?

Amanda Lind, MP, presenterades som ny demokratiminister på måndagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mehmet Kaplan, MP, med Stefan Löfven vid presskonferensen där han meddelar sin avgång som bostadsminister.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Nya statsrådet Amanda Lind hyllar Mehmet Kaplan som “en hjälte”. Det är svårt att tänka sig en sämre start för en demokratiminister.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I november 1995 hoppade Mona Sahlin av som kandidat till posten som S-ordförande och statsminister. Detta efter att Expressen avslöjat att hon hade gjort en stor mängd privata inköp på sitt tjänstekort, dröjt med att betala tillbaka pengarna och dessutom hamnat i kronofogdens register på grund av obetalda parkeringsböter och försenade skatteinbetalningar.

I folkminnet tycks dock affären ha reducerats till att hon “köpte en Toblerone”.

Mehmet Kaplan-affären

Samma sak kan vara på väg att hända med skandalen kring miljöpartisten Mehmet Kaplan. Han tvingades avgå som bostadsminister i april 2016 efter en affär som inleddes med avslöjandet att han ätit middag med representanter för högerextrema Grå Vargarna

Men det kom också snabbt fram att Mehmet Kaplan flera gånger träffat den islamistiska och antisemitiska rörelsen Milli Görus. Bland annat hade han talat på ett möte med höga företrädare för organisationen -  som har nära kontakter med Turkiets president Erdogan - året innan han blev minister. Då tackade han dem från scenen. När Kaplan konfronterades med uppgifterna vägrade han att ta avstånd från Milli Görus. 

Till det kan läggas att han tidigare hade jämfört Israel med Nazi-Tyskland och bjudit in en känd antisemit till riksdagen.

I historieskrivningen låter det dock som att Kaplan fick gå bara för att han hamnat på en middag där det råkade finnas några extremister.

En av dem som inte verkar tycka att Kaplan-skandalen är speciellt allvarlig är Sveriges nya demokratiminister Amanda Lind - fram till nu partisekreterare för Miljöpartiet. Mindre än ett dygn innan Stefan Löfven läste upp hennes namn från talarstolen i riksdagen hyllade hon på Instagram Kaplan och de övriga MP-ministrarna under förra mandatperioden och kallade dem “pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa.”

https://www.instagram.com/p/Bs3ae9phpMR/?hl=sv

Islamistskandaler i Miljöpartiet

Kommentaren kan tyckas vara en bagatell, ett pliktskyldigt tack från en partisekreterare till sina ministrar. Men Amanda Lind har ansvarat för organisationen i ett parti som gång på gång har drabbats av olika skandaler med kopplingar till islamism.

Bara någon månad efter Kaplan-skandalen höll en känd Erdogan-försvarare så när på att komma in i Miljöpartiets styrelse. Kritikstormen efter att han vägrat ta en kvinnlig journalist i hand gjorde dock att han drog tillbaka sin kandidatur

Och i september ifjol avslöjade Uppdrag granskning att en miljöpartist i Botkyrka förmedlat en kontakt med Moderaterna där partiet erbjöds 3 000 röster om de beviljade bygglov för en moské.

I ljuset av det framstår inte Linds kommentar som så oskyldig längre. Kanske är förklaringen till att just Miljöpartiet har drabbats av så många skandaler att ledningen helt enkelt inte ser så allvarligt på problemet. Hos Amanda Lind verkar det i alla fall vara en starkt känd känsla att Kaplan egentligen inte begick något allvarligt misstag. Redan i samband med hans avgång gick hon ut beklagade beslutet. Att han vägrade ta avstånd från en rörelse med starka antisemitiska strömningar var tydligen inte så mycket att bråka om.

Nu har samma Amanda Lind fått i uppdrag att som statsråd stärka demokratin i Sverige.

Det börjar tyvärr inte speciellt bra.


Fotnot: 

Amanda Lind kommenterade kritiken efter att den här krönikan publicerades.  


Läs också:

Miljöpartiet är inte trovärdigt i terrorfrågan