Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Varför inte behandla SD-väljarna som folk?

Socialdemokraterna och Moderaterna famlar efter ett svar på hur de ska kunna locka tillbaka väljare från SD. Ett första steg vore att ta dem på allvar.
Foto: SANNA DOLCK / KVP & Alex Ljungdahl/Expressen

SD:s väljare röstar på partiet för att de vill minska invandringen.

Det är märkligt att den insikten sitter så långt inne.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

VISBY. Efter riksdagsvalet 2014 tävlades det om att fördöma de 12,9 procent av väljarna som hade lagt sin röst på Sverigedemokraterna.

Fyra år senare är tongångarna annorlunda. Många politiker är nu måna om att visa respekt för SD-väljarna, samtidigt som de markerar avstånd mot Sverigedemokraterna. M-ledaren Ulf Kristersson har gjort det vid upprepade tillfällen.

Men när partiets framgångar ska förklaras hemfaller många ändå åt psykologisering. Handlar det om förbittrade lantisar? Globaliseringens förlorare? Kan det vara grundvattnet?

Trots att närmare var åttonde röst gick till partiet i det senaste valet beskrivs SD-väljaren fortfarande som "den andre".

Sverigedemokratiska väljare

Schablonbilden av sverigedemokraten är förstås bekväm. Om SD-väljarna kan avfärdas som mindre vetande, behöver de övriga partierna inte rannsaka sin egen politik i lika stor utsträckning. 

Men när forskarna djupdyker i väljardemografin blir slutsatserna mindre konstlade.

I måndags i Almedalen släppte Institutet för framtidsstudier rapporten "Sverigedemokraternas väljare - vilka är de, var kommer de ifrån och vart är de på väg?". 

Forskarna bakom studien - Kirsti M Jylhä, Jens Rydgren och Pontus Strimling - har låtit Novus intervjua 2 217 sverigedemokratiska väljare.

Slutsatsen?

"Resultaten tyder på att den främsta anledningen till att rösta på Sverigedemokraterna är en kritisk syn på invandringen som samhällsfenomen".

Tänka sig! Partiet - som i opinionsmätningarna nosar på positionen som landets största - har alltså rationella väljare som röstar i enlighet med sina preferenser.

Rapporten punkterar också grundligt myten om SD-väljare som förlorare. SD-väljarna upplever inte i högre grad än S- och M-väljare att de personligen har fått det sämre de senaste åren. SD har inte heller fler arbetslösa väljare än M och S. Det finns visserligen en viss överrepresentation av långtidssjukskrivna och förtidspensionärer, men det handlar fortfarande om en liten minoritet.

Institutet för framtidsstudier

I beskrivningarna av SD-väljarna i den allmänna debatten kan man ana ett visst mått av önsketänkande. När Vänsterpartiet växer i opinionen talar man sällan om de nya sympatisörerna som före detta S-väljare. Så framställer man dock ofta SD-väljarna, som om partiets framgång bara är tillfällig och deras väljare blott är till låns.

Rapporten är nedslående läsning för dem som tror att det kommer att bli lätt att locka tillbaka väljare från partiet. De flesta av dem verkar trivas alldeles utmärkt i sitt nya parti och en femtedel skulle inte rösta alls om SD inte fanns. Särskilt svårt spår forskarna att det kommer att bli för Socialdemokraterna att locka tillbaka sina forna sympatisörer.

Det är uppenbart att de övriga partierna fortfarande famlar efter ett svar på hur Sverigedemokraternas framgångsvåg ska stoppas och deras väljare förmås att komma tillbaka.

Den bistra sanningen är förmodligen att Sverige - i likhet med grannländerna - har fått ett starkt, högerradikalt parti som är här för att stanna.

Men en god början om man vill försöka knäcka SD-koden är att faktiskt ta partiets väljare på allvar.


Läs också:

På  en punkt fungerar integrationen. Allt fler med utländsk bakgrund är beredda att rösta på  Sverigedemokraterna.