Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Vänsterpartiet missar straffsparken – igen

Trots straffsparksläge blev Vänsterpartiets valresultat mediokert. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Deltagarna på Vänsterpartiets valvaka fick se partiet öka med mindre än en halv procent. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet är vilse i det nya politiska landskapet.

3D-klitorisarna skrämmer bort lika många väljare som de attraherar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Bollen låg upplagd på straffpunkten för Vänsterpartiet inför Europaparlamentsvalet: Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort upp med Centerpartiet och Liberalerna om att genomföra riktig högerpolitik. Och Feministiskt Initiativ var en dead woman walking. 

Men trots att det blev en brutal kväll för Vänsterpartiets värsta konkurrenter - S, MP och Fi tappade över 9,2 procentenheter jämfört med 2014 års EU-val - missade V straffen. Partiet ökade med mindre än en halv procent till blygsamma 6,7 procent.

Partiledaren Jonas Sjöstedt var snabb med att skylla misslyckandet på mediernas rapportering om EU-parlamentarikern Malin Björks användning av traktamenten.

– Den här helt felaktiga uthängningen av Malin som SVT Nyheter gjorde, den har drabbat oss väldigt hårt, sa Jonas Sjöstedt under SVT:s valvaka.

Och jo, det kan hända att bevakningen kostade Vänsterpartiet ett andra mandat i Europaparlamentet. Men Sjöstedt gör ett misstag om han låter analysen stanna vid att medierna var oschyssta eller att fokuset på klimatfrågan gynnade de gröna partierna.

Vänsterpartiet misslyckas igen

För det lyfter ju aldrig riktigt för V. Trots att Sjöstedt ofta dominerar i debatterna och trots att det politiska läget med en S-regering som drar åt höger borde gynna partiet. Även i höstens riksdagsval underpresterade Vänsterpartiet när det gick uruselt för Miljöpartiet. 

Det lär nog fortsätta på den vägen. Vänsterpartiet har höger/vänster-konflikten inbyggd i partinamnet. Men när fördelningsfrågor minskar i betydelse till förmån för livsstil- och miljöfrågor tyr sig väljarna inte lika självklart till V när konkurrenterna begår högeravvikelser.

Förr kunde Vänsterpartiet nästan räkna med att besvikna S-väljare gick till dem. Efter att Sverigedemokraterna gjort insteg i arbetarklassen går proteströsterna oftare högerut. Skillnaderna är visserligen små, men enligt SVT:s vallokalsundersökning lyckades SD i söndags att locka fler väljare som röstade på S i höstas än vad Vänsterpartiet gjorde. 

Den bedriften klarade även Centerpartiet av. Att C vill slopa värnskatten, urholka arbetsrätten och införa marknadshyror verkar inte vara ett hinder för Annie Lööf att locka vänsterväljare - åtminstone inte i Europaparlamentsvalet. Närmare var femte (!) C-väljare i söndags definierade sig som ”vänster”, enligt SVT:s Valu.

Progessiva innerstadsbor

Av väljardemografin att döma ser Vänsterpartiet även ut att locka en del värderingsväljare. Partiets stöd ökar exempelvis i takt med utbildningsnivån. I söndags lockade V åtta procent av väljarna med högskoleutbildning, men bara hälften så stor andel av dem som enbart gått i grundskola.

Problemet är bara att nettoeffekten på väljarstödet blir så svag. För att hårdra det: 3D-klitorisar verkar skrämma bort minst lika många väljare som de attraherar.

Vänsterpartiet tycks ha identifierat problemet. I EU-valrörelsen försökte man gifta ihop frågan om de växande klyftorna med klimathotet genom att ställa ”vanligt folk” mot flygpendlare som Carl Bildt. Men progressiva innerstadsbor ser än så länge ut att vara mer imponerade av det än medlemmarna i Bensinupproret 2.0.

Chansen finns att det blir fler missade straffsparkar framöver.

Alla partier vill flytta mer makt till Bryssel, förklarar EU-experten Ylva Nilsson i Ledarsnack.