Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Vänsterns standardsvar gynnar kriminella klaner

När Ebba Busch krävde svar om vad som kan göras för att kriminella klaner inte ska välja att etablera sig i Sverige talade Stefan Löfven om trångboddhet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven står handfallen efter polisens klarspråk om de kriminella klanerna. 

Plötsligt är det uppenbart att Socialdemokraternas favoritmedicin inte biter.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När Ebba Busch krävde svar på vad som kan göras för att kriminella klaner inte ska välja att etablera sig i Sverige började Stefan Löfven att tala om… trångboddhet! 

Tydligare än i replikskiftet mellan KD-ledaren och statsministern i onsdagens partiledaredebatt kan Socialdemokraternas svarslöshet inför det växande maffiaväldet knappast bli.

När ledande socialdemokrater får frågor om kriminalitet har de länge haft för vana att svara med någon variant av förre Labourledaren Tony Blairs gamla citat: ”Vi ska vara tuffa mot brott och tuffa mot orsakerna till brott”.

Hjärtat ligger dock alltid i meningens andra sats. När det gäller straffskärpningar och satsningar på polisen nöjer sig S på sin höjd med att spela oavgjort med oppositionen. Det är om de förebyggande åtgärderna som Socialdemokraterna verkligen vill ha konflikt.

Det har varit en bekväm position för statsministern. Den kräver ju ingen egentlig omprövning. Att efterlysa mer av socialdemokratisk välfärdspolitik har man ju gjort ända sedan Hjalmar Brantings dagar.

Visst har det varit uppenbart länge att bristande offentliga satsningar inte duger som förklaring till det ökande våldet. Det svenska välfärdssystemet är ett av de mest omfördelande i hela världen. Ändå plågas Sverige av skjutningar och sprängningar så till den grad att utländska polisdelegationer reser hit för att lära sig att undvika de svenska misstagen.

Men när biträdande rikspolischef Mats Löfving sjöng ut om de kriminella klanerna i Ekots lördagsintervju i helgen var det en torped som träffade rakt i sidan på det socialdemokratiska favoritargumentet.

För när föräldrar uppfostrar sina barn till ett liv som brottslingar kan svaret knappast vara en läsa-skriva-räkna-garanti. Och när kriminella klaner aktivt väljer Sverige som en bas för sin verksamhet hjälper inte mer pengar till elevassistenter.

Det är alltså inte bara så att staten misslyckas med att bekämpa klanernas makt; på grund av naiva reformer och avsaknaden av effektiva kontroller finansierar man dem rentav med skattemedel.

Tvärtom är det svenska välfärdssystemet en del av problemet. 

Tyska poliser kan nämligen också tala klarspråk. Som Thomas Weise, kommunikationschef hos polisen i det svårt klanplågade Essen.

”Klaner söker sig till Tyskland och Sverige för att det är lättast att plundra socialförsäkringssystemen där,” förklarade han för Svenska Dagbladet häromdagen.

Det har hänt mycket i synen på välfärdsbrottslighet sedan dåvarande KD-ledaren Alf Svensson 2002 fick löpa gatlopp för att han vågade antyda att det faktiskt fanns människor som fuskade med bidragen.

Men fortfarande prioriteras sådant som service och snabbhet framför att utbetalningarna är korrekta. Glöm narkotikahandeln – flera tunga myndigheter menar att brotten mot välfärdssystemen faktiskt är den allra allvarligaste brottsligheten just nu.

Det är alltså inte bara så att staten misslyckas med att bekämpa klanernas makt; på grund av naiva reformer och avsaknaden av effektiva kontroller finansierar man dem rentav med skattemedel.

Svaret mot klanerna måste i stora stycken alltså bli en tuffare – inte en mer generös – välfärdsstat. 

Det är lätt att förstå att en socialdemokratisk statsminister hellre pratar om trångboddhet. 

 

Experten Per Brinkemo reder ut begreppen om klaner.