Patrik Kronqvist

Vänstern visar att man inte förstår företagande - igen

Amazon är på samma gång ett företag som har skapat fantastiska tjänster och stora värden OCH ett bolag som dumpar löner och försöker sparka undan stegen för konkurrenterna inom näthandeln. Här vd:n och grundaren Jeff Bezos.
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Om Vänsterpartiet hade haft rätt om internet skulle statliga Posten vara lika framgångsrikt som nätjätten Amazon.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I nätets barndom trodde många att internet skulle krossa alla monopol. Men i stället kan ett fåtal globala IT-företag ha fått ännu större makt.

Allt fler börjar nu ställa frågor om vad nätjättarnas växande inflytande gör för konkurrensen - och i förlängningen även för demokratin:  

Hur påverkas konkurrensen av att Google favoriserar sina egna tjänster i sökresultaten?

Vad betyder det för innovationskraften att Facebook tillåts köpa upp nästan alla lovande uppstickare?  

Och är Amazon på väg att bygga ett monopol för näthandeln i västvärlden?

Det är viktiga frågeställningar. Nätgiganternas dubbla roller - som spelare på en marknad och ägare till en typ av infrastruktur - gör att de kan sätta konkurrensen ur spel.

Vänsterpartiet och nätjättarna

Debatten om detta problem börjar så smått att föras även i Sverige. När Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare, intervjuades av Dagens Nyheter tidigare i år tog han upp problemet med att beskatta globala IT-jättar.

”Amazon ägs av en av de absolut rikaste personerna på jorden, som i stort sett inte betalar någon skatt, Jeff Bezos. Så självklart måste man återinföra en vettig beskattning”, sa han.

Etzler har en poäng. När traditionella företag tvingas betala höga skatter, medan några av världens mest lönsamma bolag kan slippa undan genom att slussa intäkter mellan olika länder, är spelplanen inte längre jämn. 

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler jämför nätjättarna med gruvbaroner - det är en dålig liknelse.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men när Aron Etzler jämför internet med någon slags råvara visar han samtidigt hur lätt det är att trampa fel i frågan.

”Man borde se de här resurserna som Bezos och hans företag lever av lite som naturresurser. Han har inte skapat internet, liksom. På samma sätt som vi inte lät gruvbaroner och andra ta all rikedom i Sverige under 1900-talet, så kan vi inte låta de här datagiganterna ta det nu,” förklarar Etzler.

Därmed luftar han en typiskt vänsterpartistisk syn på företagande. Vem som helst kan gräva upp järnmalmen, typ. Men om internet vore den enda faktorn bakom framgång borde statliga Postens 90-talssatsning på nätportalen Torget.se ha varit en minst lika stor succé som Amazon. Det blev den som bekant inte.

Anledningen till att Amazon är så enormt framgångsrikt är främst att man har utvecklat tjänster som kunderna uppskattar och att man klarar att sälja varor till väldigt låga priser. 

Ovanligt nog har man också haft modet att konkurrera med sig själv. Trots att Amazons viktigaste produktkategori länge var fysiska böcker plöjde Jeff Bezos ner miljardbelopp för att ta fram e-boksläsaren Kindle.

Amazon web services

Faktum är att Aron Etzler till och med har fel om det där med internet. Med sin molntjänst har Amazon i princip skapat dagens moderna internet. Innan den lanserades tvingades start up-bolag att investera tungt i sådant som serverhallar. Nu är lagringsutrymme och bandbredd en tjänst man kan köpa mer av i takt med att affärerna växer. I ett slag sänkte Amazon tröskeln för att starta nya IT-företag.

Amazon är på samma gång alltså ett företag som har skapat fantastiska tjänster och stora värden OCH ett bolag som dumpar löner och försöker sparka undan stegen för konkurrenterna inom näthandeln.

Lagstiftarna måste försöka hitta ett sätt som beivrar nätjättarnas fulspel utan att kväsa dess innovationskraft.


LÄS MER:

Fjäska lagom för politiker, Spotify