Patrik Kronqvist

Våldtäktsmannen borde aldrig få komma tillbaka

Mannen dömdes för två våldtäkter och en rad stölder till fem års fängelse och tio års utvisning från Sverige.
Foto: Polisen
Här i ett garage i Stockholm våldtog mannen en döende kvinna i september 2013.

Det är obegripligt att en man som dömts för att ha våldtagit en döende kvinna kan komma tillbaka till Sverige om bara några år. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I januari i år greps en välkänd svensk tv-profil i Florida efter att en 13-årig pojke anklagat mannen för att ha tagit på hans kön utanpå byxorna. Efter flera månader i häkte och husarrest släpptes mannen efter en uppgörelse med åklagare. Tv-profilen erkände sig skyldig till ett mindre allvarligt brott och fick en villkorlig dom. Som en del av uppgörelsen förbjöds mannen att återvända till USA.

Knappt sex år tidigare - i september 2013 - greps en man under en pågående våldtäkt i ett garage i centrala Stockholm. Det kvinnliga offret visade inte några livstecken och dödförklarades kort därefter. Mannen friades dock från anklagelsen om brott mot griftefriden eftersom det inte gick att slå fast att kvinnan var död när våldtäkten inleddes. 

Det är svårt att tänka sig ett gräsligare brott.

För det, en annan våldtäkt och för en rad stölder dömdes mannen till fängelse i fem år samt utvisning. Expressens Fredrik Sjöshult avslöjade i helgen att utvisningen till Somalia verkställdes först i somras - över två år efter att mannen släppts ur fängelset. Genom att överklaga utvisningen flera gånger kunde mannen stanna kvar i Sverige i flera år och begå nya brott.

Våldtäktsman dömdes till kort utvisning

Själv kan jag inte släppa en detalj i texten: Att våldtäktsmannen bara förbjuds att återvända till Sverige fram till år 2023. Varför ska en man som våldtagit en döende kvinna någonsin tillåtas sätta sin fot på svensk mark igen? 

På ett juridiskt plan vet jag redan svaret på den frågan. För att det är så svensk praxis ser ut. Det krävs normalt ett fängelsestraff på minst åtta år för att det ska bli tal om utvisning på livstid. 

På ett djupare plan är det dock fortfarande obegripligt för mig varför den våldtäktsdömde mannen inte har förverkat sin chans att uppehålla sig i Sverige för gott. Det är bara svenska medborgare som har en ovillkorlig rätt att vistas i landet. Det borde inte vara ett orimligt krav på medborgare från andra länder att de ska undvika att begå vålds- och sexualbrott om de vill stanna.

Men det har tydligen många politiker tyckt. Under sin tid som justitieminister gjorde Thomas Bodström det till exempel svårare att utvisa dömda brottslingar som har barn i Sverige. Det senaste decenniet har också andelen utvisade i domar mot utländska medborgare närmast halverats. Det kan vara värt att tänka på nästa gång någon reflexmässigt hävdar att svensk kriminalpolitik präglas av ”hårda tag”.

Regeringen vill skärpa regler för utvisning

Nu signalerar regeringen att reglerna ska skärpas. Justitieminister Morgan Johansson, S, lovade redan ifjol att huvudregeln vid allvarliga brott ska vara utvisning. I maj meddelade han att justitiedepartementet arbetar med direktiv till en utredning. Men sju månader senare har regeringen inte ens lyckats tillsätta en utredare. Vid årsskiftet blir barnkonventionen dessutom svensk lag vilket riskerar att göra det ännu svårare att utvisa dömda brottslingar. 

Det är vanskligt att jämföra olika juridiska system. En svensk dom kan inte likställas med en amerikansk ”plea bargain”. Men få svenskar tycker nog spontant synd om tv-profilen för att han aldrig får sätta sin fot i USA igen. De flesta anser förmodligen tvärtom att det amerikanska rättsväsendet gör rätt som skyddar landets invånare från en dömd brottsling.

Frågan är varför svenska politiker inte visar samma omsorg om oss som bor i Sverige. 


Expressens Fredrik Sjöshult om svårigheterna med att utvisa utländska brottslingar.