Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Vad vill MP offra för flyktingarna?

Vi behöver spotta ur oss bostäder för att klara flyktingmottagandet. Då kan inte trotsiga miljöpartister fortsätta att sätta skogsdungar framför nybyggen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Hammarbyskogen i södra Stockholm är en ganska charmig samling träd. Där har mina barn plockat höstlöv med förskolan, där har de byggt koja med farfar och på utkiksberget har vi grillat korv om söndagarna och tittat ut över Södermalm.

Men snart ska motorsågarna fälla de flerhundraåriga tallarna. Det är bra. De 2 500 nya bostäder som förtätningsprogrammet ska ge plats för är betydligt viktigare än de grönytor som måste offras.

Men de lokala miljöpartisterna håller inte med. De har länge bedrivit en bitter kamp för att rädda Hammarbyskogen. Men det enda de verkar lyckas med är att förhala projektet. Stadens rödgrönrosa styre har i princip ställt sig bakom alliansens gamla plan - men skickat tillbaka den till tjänstemännen för "omknådning".

– Vi arbetar med att ta fram fördjupande studier kring Hammarbyskogens värden. Vilka de är, var de finns, hur de ska bevaras, förklarade Heli Rosendahl på Stadsbyggnadskontoret till tidningen Hammarby/Skarpnäck på måndagen.


Någon större brådska verkar man inte ha på kommunen - tidigast till våren kan de nya planerna presenteras för politikerna. Då har jättebygget försenats i minst ett år.

Men brådskar är exakt vad det gör med bostadsbyggandet. Boverket menade i våras att det behöver byggas en halv miljon bostäder på fem år. Regeringens uttalade mål är bara hälften så många. I och med höstens kraftiga flyktingström är emellertid de siffrorna helt överspelade. För att snabbt få fram tillräckligt med bostäder skulle det krävas en högre byggtakt än under miljonprogrammets dagar.

Den sorgliga sanningen är att det inte kommer att gå, åtminstone inte på kort och medellång sikt. Bara att få fram tältplatser för asylsökande i någon större omfattning tar minst nio månader.


Det betyder att fler flyktingar kommer att fastna på flyktingförläggningar av allt sämre kvalitet - trots att de har fått uppehållstillstånd. Och att trångboddheten kommer att öka dramatiskt i utanförskapsområdena.

För att mildra problemen behöver vi göra allt i vår makt för att öka byggandet. Skrivningarna i den migrationspolitiska överenskommelsen om tillfälliga lättnader i plan- och byggreglerna är ett lovvärt första steg. Det vittnar om att politikerna insett att "business as usual" inte duger när flyktingtrycket är högre än under andra världskriget.

Men krisinsikten behöver också nå kommunpolitikerna. Det kan tyckas orättvist att sätta förhalandet av ett enskilt byggprojekt, som förtätningen av Hammarbyhöjden, i motsättning till det svenska flyktingmottagandet. Men om byggtakten ska kunna skruvas upp är det urtypen av projekt som behöver vandra snabbare genom systemet.


Nya majoriteter måste klubba företrädarnas planer, även om det svider. Årslånga stopp för att grubbla över om enstaka träd skulle kunna sparas är en lyx som vi inte längre har råd med.

Här faller ett extra stort ansvar på Miljöpartiets politiker. Dels är det en miljöpartist som är bostadsminister, dels är MP riksdagens mest migrationsvänliga parti. Om man bedriver en politik som medför en historiskt snabb befolkningsökning behöver man faktiskt vara beredd att ge upp andra hjärtefrågor. Det måste språkrören Fridolin och Romson inskärpa hos lokalpolitikerna.

Det är uppenbart att många miljöpartister trivs bättre som trotsiga aktivister än som makthavare som tvingas hantera målkonflikter. Men när man styr i både stat och kommun krävs tuffa beslut.

Inte ens Miljöpartiet kan både fälla skogen och ha den kvar.


Replik från Miljöpartiet

Sätt inte ett byggprojekt mot vår flyktingpolitik


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.