Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Underbarnet Fridolin sänkte Miljöpartiet

Gustav Fridolin som 15-årigt språkrör för Grön Ungdom år 1999.
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Gustav Fridolin som 19-årig, nybliven riksdagsledamot - då den yngsta i historien.
Foto: GRATISBILD RIKSDAGEN
Gustav Fridolin när han på onsdagen meddelar att han inte ställer upp för omval som språkrör.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utan röde Fridolin kan Miljöpartiet förhoppningsvis bli grönt igen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

“En barnskådis som inte längre är söt,” så har Gustav Fridolin beskrivits i podden Lilla Drevet. Det är en lika elak som träffande formulering om politikern som på onsdagen meddelade att han tänker avgå som språkrör för Miljöpartiet.

Ända sedan Fridolin som tolvåring klev upp i talarstolen på MP:s rikskongress i Alingsås har han setts som partiets stora underbarn. Han ledde ungdomsförbundet som 15-åring, förhandlade budget med Göran Persson fyra år senare och blev språkrör för Miljöpartiet vid 28 års ålder.

Som partiledare lyckades han dock aldrig infria de högt ställda förväntningarna. Under Fridolins ledning har Miljöpartiet backat i två raka riksdagsval, nu senast var man blott en hårsmån ifrån att åka ur. Det var som att han aldrig riktigt klarade steget till mer vuxna roller.

Gustav Fridolin avgår som språkrör

Gustav Fridolin var som språkrör med och förde Miljöpartiet till regeringsställning. Som utbildningsminister fick han dock inte speciellt mycket gjort, trots att hans parti fick betala dyrt för att han skulle få posten. 

Hans stora nummer - Läsa-skriva-räkna-garantin - dömdes ut av lärarna som oroade sig för mer administration. Först i maj i år klubbades den av riksdagen i förändrad form. Efter fyra år med Gustav Fridolin som ansvarig minister är förtroendet för MP i skolfrågor närmast obefintligt.

Fridolin verkade trivas bättre på barrikaderna. Trots att han var statsråd envisades han med att rappa mot flyktingpolitiken, göra handhjärtan och döma ut den egna politiken som “skit”. Hans brist på disciplin bidrog till att Miljöpartiet under långa perioder knappt alls fick chansen att tala miljö- och klimatpolitik.

Visst hade han otur med tajmingen. Han var aktivisten som blev statsråd under en tid när det krävdes realpolitik. Men att han slutar som Sveriges minst omtyckta partiledare kan knappast skyllas på tidsandan.

Fridolins hantering av Mehmet Kaplan-skandalen 2016 var ett haveri. Trots att bostadsministern vägrade att ta avstånd från islamisterna i Milli Görus höll Fridolin ett lovtal till honom. Med sina klumpiga uttalanden förvärrade han sedan krisen kring Erdogan-försvararen Yasri Khans och hans kandidatur till partistyrelsen. Till slut tvingades Åsa Romson bort som språkrör på grund av Fridolins felsteg.

Han må ha räddat sin politiska karriär där och då - men väljarna förlät honom inte. Hans förtroendesiffror rasade i ett slag från 26 till 14 procent i Demoskops mätning och de har aldrig återhämtat sig.

Miljöpartiet har blivit ett vänsterparti

Den intressanta frågan är vilken väg Miljöpartiet nu väljer. När Maria Wetterstrand och Peter Eriksson avgick var MP ett parti som med trovärdighet kunde förhandla med båda blocken. 

Fridolin slog dock snabbt om kursen. Att Miljöpartiet har en perifer roll i regeringsbildningen beror bara delvis på det usla valresultatet. MP har blivit ett utpräglat vänsterparti. 

Det är symptomatiskt för Gustav Fridolins ledarskap att han nu bränner broar högerut genom att döma ut Moderaternas brist på “medmänsklighet”, samtidigt som hans partikamrater styr i Stockholms stad och landsting tillsammans med alliansen. 

Förhoppnings kan Per Bolund - favoriten till att bli nytt språkrör - göra ved av det gröna barnbordet och göra MP till ett pragmatiskt, resultatinriktat miljöparti.


Läs också:

Populisten Fridolin

MP har sig självt att skylla för valfiaskot