Kvinnoförtrycket är generellt och lösningen är mer av fördelningspolitik, heter det. Vänsterkvinnor som ger en annan bild svartmålas och stängs av, skriver Patrik Kronqvist.
Kvinnoförtrycket är generellt och lösningen är mer av fördelningspolitik, heter det. Vänsterkvinnor som ger en annan bild svartmålas och stängs av, skriver Patrik Kronqvist.
Patrik Kronqvist

Teorierna är viktigare än kvinnorna för V

Publicerad

Vänsterpartister säger sig stötta Gazas kvinnor, men tiger om islamistförtrycket. En gemensam fiende tycks vara viktigare än gemensamma värderingar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Just nu stävar "Women's boat to Gaza" över Medelhavet med vänsterpartisterna Malin Björk och Jeanette Escanilla ombord. Som namnet antyder består besättningen av kvinnor och syftet är att visa solidaritet med kvinnorna i Gaza.

Det är välbehövligt. Under Hamas islamistiska styre har Gaza blivit en stilstudie av en kvinnokamp som går baklänges. Från ett 1970-tal där kvinnor i Gaza kämpade för större frihet och gick i baddräkt på stranden, till 2016 där hedersvåldet ökar och kvinnor tvingas bära slöja på universitet.

När Björk och Escanilla presenterade projektet i Göteborgs-Posten nämnde de dock inte med ett enda ord hur islamisterna i rask takt stärker sin makt över kvinnors liv.

I stället väljer vänsterpartisterna att lyfta fram att det är kvinnorna i Gaza som står för mjuka sysslor som att laga mat och passa barn. Som om livspusslet vore deras största problem.

"Det är inte värdigt politiker som vill ge sken av att de bryr sig om utsatta människor", skrev ledarskribenten Bawar Ismail, som först uppmärksammade debattartikeln, i Gefle Dagblad.

Det är lätt att hålla med. Men vill man vara generös mot V måste man ändå medge att partiet är konsekvent.

"Det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige", sa dåvarande V-ledaren Gudrun Schyman 2002 i ett tal som snabbt blev klassiskt.

Schymans formulering är en väldigt träffande beskrivning – av Vänsterpartiets inställning till kvinnoförtryck. För det är samma ideologiska skygglappar, samma relativiseringar som upprepas när det gäller såväl Hamas Gaza som situationen i svenska utanförskapsområden.

På Gaza är det Israel som är den uttalade fienden. Då finns ingen plats för nyanseringar om islamisternas hårda förtryck. På samma sätt spelar V ned larmen om hedersförtyck och moralpoliser i utanförskapsområdena. Kvinnoförtrycket är generellt och lösningen är mer av fördelningspolitik, heter det. Vänsterkvinnor som ger en annan bild svartmålas och stängs av.

Länge var jag uppriktigt förvånad över den inställningen. Allt var så obegripligt. Varför väljer ledningen för det parti som först av alla valde att kalla sig feministiskt att motarbeta dem som kämpar mot hedersförtrycket? Hur kan ett parti med marxistiska rötter ha en feministisk talesperson som varnar för "extrema ateister"? Och varför relativiserar just V jämställdhetsproblemen i förorterna? Det är ju ett parti med genuint intresse för miljonprogramsområdena, som lokalreporter träffade jag ofta på engagerade vänsterpartister när jag gjorde reportage i Rinkeby och Tensta.

Av socialdemokraten Nalin Pekgul fick jag dock för några år sedan en förklaring till varför Vänsterpartiet så ofta hamnar på samma sida som islamister:

"En del av vänstern har ett sådant hat mot USA och Israel – och det har de här fundamentalistgängen också. Och det gör att vänstern tvingas försvara att de här kvinnorna inte är lika mycket värda. Då försöker de att säga: det här är deras kultur".

En gemensam fiende är alltså viktigare än gemensamma värderingar. Därför kan Vänsterpartiet jubla över att man är med och inrättar en ny jämställdhetsmyndighet samtidigt som två företrädare sitter på en könsseparatistisk båt med destination Gaza utan att yppa ett kritiskt ord om det hårdföra islamiststyret där.

Om kartan inte stämmer med verkligheten är det kartan som gäller.

 

Läs också:

Iskallt kvinnosvek av Vänsterpartiet

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag