Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Sverigedemokraterna är här för att stanna

Mycket lite talar för att Sverigedemokraterna kommer att vara borta ur svensk politik om tio år. Här Jimmie Åkesson på partiets valvaka.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Glöm drömmarna om att SD kommer att göra en snabb sorti. 

Svensk politik har blivit europeisk.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Många är bestörta över SD:s valresultat. Sverigedemokrater över att de hade hoppats på högre siffror än 17,6 procent, motståndare över att drygt en miljon svenskar ändå röstade på ett parti med nynazistiska rötter.

Intressant nog uttrycker sig båda grupperna på samma ödesmättade sätt.

"Våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död", skrev Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson efter valet i ett redan ökänt Facebook-inlägg.

Björn Wiman - Dagens Nyheters kulturchef - tycks i sin valkommentar utgå från liknande tankar om att någon slags episk slutstrid väntar.

"Om tio år kommer detta elände att vara över", skrev han på valnatten apropå SD-framgångarna.

SD och Europa

Det är förståeligt att man vill betrakta sin samtid som en dramatisk film där det bara måste finnas en tydlig början och ett tydligt slut. Det ger mål och mening.

Men i själva verket påminner politik mer om såpoperor. Visst bjuder de på enstaka cliff hangers. Men i regel är handlingen monoton. Och karaktärer skrivs mycket sällan ut ur manus, särskilt inte om de är osympatiska.

Med andra ord talar mycket lite för att Sverigedemokraterna kommer att vara borta ur svensk politik om tio år.

När institutet för framtidsstudier i somras presenterade en rapport om SD-väljarna slog man effektivt hål på eventuella förhoppningar från övriga partier om det skulle bli lätt att locka tillbaka forna sympatisörer. SD-väljarna tycks enligt studien verkligen gilla sitt nya parti. En femtedel av dem skulle överhuvudtaget inte rösta om SD inte fanns.

Våra grannländers erfarenheter pekar åt samma håll. Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti har suttit i stortinget och folketinget oavbrutet sedan 1981 respektive 1998.

SD kan förstås inte jämföras rakt av med sina kusiner i Norge och Danmark, men poängen är att "eländet" inte har något automatiskt bäst-före-datum. 

Stödet för auktoritära, högerpopulistiska partier i Europa har tvärtom ökat mer eller mindre konstant sedan 1980. Den auktoritära populismen - en definition som också inkluderar partier till vänster - har ryckt ifrån liberalismen och mätt i väljarstöd etablerat sig som en tredje ideologisk kraft efter konservatismen/kristdemokratin och socialdemokratin, enligt Timbros "Authoritarian Populism Index".

Högerpopulismens framfart

Många frågar sig nu hur Sverigedemokraterna har kunnat växa sig så starkt. Men en lika relevant fråga är varför det dröjde så länge. Det som hänt är att Sverige på europeiskt vis har fått ett auktoritärt högerpopulistiskt parti med stort stöd. Vi blev som dom andra.

Den utvecklingen är förstås nedslående. Men att analysera SD som ett parti bland andra ger också hopp.

För blickar man ut över Europa blir det tydligt att det varken är ödesbestämt att partierna ska fortsätta att växa eller att de ska vissna och förtvina. Seger eller död, är inte de enda alternativen. I den gråa politiska vardagen ökar de i vissa val, och backar i andra och det utan att Ragnarök kommer.

Däremot kan vi räkna med att SD är här för att stanna. 

 

Läs också:

Varför inte behandla SD-väljarna som folk? 

 

Rättelse: 

Mattias Karlsson uppgavs tidigare felaktigt vara partisekreterare för SD. Nu rättat.