Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Svenska partier hycklar om populisterna i EU

På Centerpartiets valaffisch inför EU-valet varnar Annie Lööf för högerpopulismen.
Svenskarna får rösta till Europaparlamentsvalet den 26 maj i år.Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

I decennier har svenska partier motarbetat ett tätare EU-samarbete.

Nu går man till val på att skrämmas med att EU-skeptiker kan få större makt i Europa.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Fågelvägen är det 128 mil mellan Stockholm och Bryssel. Fast vissa dagar känns avståndet betydligt längre. Som i måndags: I en intervju i Svenska Dagbladet spelade Fredrick Federley - Centerpartiets förstanamn till Europaparlamentet - ned hotet från högerpopulismen.

- Jag slås av hur mycket uppmärksamhet de där anti-EU-krafterna får hela tiden. Ännu har ingen opinionsmätning visat på att de skulle få ihop något block som hamnar på över 20 procent, sa han på plats i Bryssel.

Några timmar efter att intervjun publicerades avtäckte så Centerpartiet sina valaffischer uppe i Stockholm. Där frontade en bestämd Annie Lööf budskapet ”Vår kamp mot högerpopulismen behövs i Europa”.

Med andra ord lyckades toppkandidaten Federley skjuta ned partiets huvudbudskap redan innan det hade presenterats.

Kamp mot högerpopulism i EU-valet

Centerpartiet är inte ensamt om att göra kampen mot högerpopulister till en viktig fråga i EU-valet. Resten av gänget bakom Januariavtalet - Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna - går till val på snarlika budskap. Även Moderaternas förstanamn Tomas Tobé har varnat för högerpopulisterna.

På ett sätt är det förståeligt. Svenska partier använder gärna EU-valet för att putsa upp sina nationella varumärken och flera av dem har inrikespolitiska skäl att ta avstånd från SD och högerpopulismen.

På ett annat plan är det helt obegripligt. Debatten ute i Europa om populisternas framgång handlar inte främst om huruvida deras värderingar riskerar att förgifta unionen. Som Federley antyder i Svenska Dagbladet är den stora frågan en annan: Blir populisterna tillräckligt många i Europaparlamentet för att förhindra förslag om närmare samarbete i Europa?

Frankrikes president Emmanuel Macron ser till exempel populisterna som ett hot mot hans idéer om en EU-armé, beskattning av nätjättarna och en gemensam finansminister för euroländerna. 

Men i Sverige har blåa och röda regeringar i decennier själva motarbetat tätare EU-samarbeten. Att stötta Macrons långtgående planer är förstås helt uteslutet för svenska partier - om man bortser från Liberalerna. 

Fast blågula politiker sätter käppar i hjulet även för förslag som skulle gynna Sverige. Ta bara EU:s nya åklagarmyndighet som regeringen Löfven I först såg till att försvaga och sedan vägrade att gå med i. Inte förrän i år - när väljarna redan börjat irriterat sig på utländska stöldligor - har Socialdemokraterna och Moderaterna svängt i frågan.

Svenska EU-skeptiker

I regel brukar partierna endast vara för mer makt till EU om det kan tänkas göra Europa mer svenskt - tänk föräldraledighet, djurtransporter och klimatpolitik. Eller om EU kan lösa ut jobbiga inhemska frågor åt oss - som asylpolitiken.

Den svenska EU-åsiktskorridoren är med andra ord ytterst smal. Det anses vansinnigt att vilja gå ur EU, fast nästan lika galet att önska mer makt åt unionen.

Nja till Europa!

Men efter åratal av krypskytte mot ”byråkraterna i Bryssel” tänker nu svenska partier plötsligt gå till val på att skrämmas för populister som i många fall har samma syn på EU som dem själva.

Europaskeptiska svenskar varnar för Europaskeptiska européer. 

Man får förlåta väljarna om de inte köper budskapet.

Därför förlorar Sverige makt i Bryssel. EU-experten Ylva Nilsson reder ut.