Patrik Kronqvist

Svartkontrakten är en följd av vänsterpolitik

Publicerad

De rödgröna kämpar för ett hyressystem som är så ruttet att till och med kommunerna har gett upp och betalar för svartkontrakt.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I onsdagens Uppdrag granskning visades hur skrupelfria svartmäklare utnyttjar flyktingar som behöver tak över huvudet. I vissa fall har mäklarna rentav sålt kontrakt som inte finns. Tvåbarnsmamman Alaa i programmet betalade 15 000 kronor för ett andrahandskontrakt och fick en nyckel. Men när hon kom med barn och bohag för att flytta in var låskolven utbytt och den riktiga hyresgästen mycket förvånad.

I sak innehöll Uppdrag granskning inga egentliga nyheter. Försäljningen av svartkontrakt är ett lika gammalt fenomen som hyresregleringen. Men i takt med det växande flyktingmottagandet har problemet blivit betydligt värre. Även på mindre orter, som tidigare hade ett bostadsöverskott, kan svartmäklarna numera göra goda affärer. I samhällen som Krylbo och Malmbäck har hyreskontrakt sålts för upp till 10 000 kronor.

Samtidigt har handeln med svartkontrakt blivit en allt viktigare intäktskälla för den grova organiserade brottsligheten. Och kampen om marknaden är på liv och död. Under 2014 mördades fem personer med koppling till handeln med svartkontrakt, enligt polisen.

Läget är så illa på bostadsmarknaden att kommunerna rentav öppet göder den blodiga handeln med skattepengar.

 

Flera socialtjänster erkände ifjol för Boverket att man blundar för att försörjningsstöd går till att betala för svartkontrakt eller olaglig andrahandshyra. Om man skulle kontakta fastighetsbolaget eller polisen riskerar hyresgästen att bli vräkt och då skulle kommunen tvingas betala för ännu dyrare akutboenden, resonerar socialen.

Den slapphänta hanteringen öppnar för att samhället betalar ut flera olika bidrag för samma bostad. En familj kan exempelvis låta gamla mamma flytta hem till sig, men behålla hennes lägenhet och bidragen hon får för den. Sedan hyrs lägenheten ut olagligt i andra hand till någon som i sin tur finansierar boendet med bidrag, enligt en analytiker vid polisen i Stockholm.

 

Det går att göra livet surare för svartmäklarna. Bostadsbolagen kan skärpa kontrollen av nya kontrakt, myndigheterna kan se till att samköra sina register för att hitta bidragsfuskare och folkbokföringen kan förbättras.

Men så länge hyresregleringen består är det i grunden en fåfäng kamp. Det kommer alltid att finnas personer som försöker realisera det värde som finns i ett reglerat hyreskontrakt. Det är a-kurskunskap i nationalekonomi.

När den rödgröna regeringen kämpar med näbbar och klor för att bevara dagens hyresreglering är det alltså dagens genomruttna system den försvarar.

När bostadsminister Mehmet Kaplan säger nej till marknadshyror och flaggar för att strama åt den vita andrahandsuthyrningen är det mer svartkontrakt som kommer att bli resultatet.

Och när finansminister Magdalena Andersson hävdar att hyresregleringen skyddar vanliga familjers ekonomi struntar hon i alla de bostadslösa som redan tvingas betala marknadspris, men till kriminella i stället för till bostadsbolag som hade kunnat bygga fler bostäder för pengarna.

Det värsta av allt är man låtsas som att den kampen skulle ha något med solidaritet att göra.

 

Läs också: Sluta drömma om ett nytt miljonprogram

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag