Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Svartkontrakten är en följd av vänsterpolitik

De rödgröna kämpar för ett hyressystem som är så ruttet att till och med kommunerna har gett upp och betalar för svartkontrakt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I onsdagens Uppdrag granskning visades hur skrupelfria svartmäklare utnyttjar flyktingar som behöver tak över huvudet. I vissa fall har mäklarna rentav sålt kontrakt som inte finns. Tvåbarnsmamman Alaa i programmet betalade 15 000 kronor för ett andrahandskontrakt och fick en nyckel. Men när hon kom med barn och bohag för att flytta in var låskolven utbytt och den riktiga hyresgästen mycket förvånad.

I sak innehöll Uppdrag granskning inga egentliga nyheter. Försäljningen av svartkontrakt är ett lika gammalt fenomen som hyresregleringen. Men i takt med det växande flyktingmottagandet har problemet blivit betydligt värre. Även på mindre orter, som tidigare hade ett bostadsöverskott, kan svartmäklarna numera göra goda affärer. I samhällen som Krylbo och Malmbäck har hyreskontrakt sålts för upp till 10 000 kronor.

Samtidigt har handeln med svartkontrakt blivit en allt viktigare intäktskälla för den grova organiserade brottsligheten. Och kampen om marknaden är på liv och död. Under 2014 mördades fem personer med koppling till handeln med svartkontrakt, enligt polisen.

Läget är så illa på bostadsmarknaden att kommunerna rentav öppet göder den blodiga handeln med skattepengar.

 

Flera socialtjänster erkände ifjol för Boverket att man blundar för att försörjningsstöd går till att betala för svartkontrakt eller olaglig andrahandshyra. Om man skulle kontakta fastighetsbolaget eller polisen riskerar hyresgästen att bli vräkt och då skulle kommunen tvingas betala för ännu dyrare akutboenden, resonerar socialen.

Den slapphänta hanteringen öppnar för att samhället betalar ut flera olika bidrag för samma bostad. En familj kan exempelvis låta gamla mamma flytta hem till sig, men behålla hennes lägenhet och bidragen hon får för den. Sedan hyrs lägenheten ut olagligt i andra hand till någon som i sin tur finansierar boendet med bidrag, enligt en analytiker vid polisen i Stockholm.

 

Det går att göra livet surare för svartmäklarna. Bostadsbolagen kan skärpa kontrollen av nya kontrakt, myndigheterna kan se till att samköra sina register för att hitta bidragsfuskare och folkbokföringen kan förbättras.

Men så länge hyresregleringen består är det i grunden en fåfäng kamp. Det kommer alltid att finnas personer som försöker realisera det värde som finns i ett reglerat hyreskontrakt. Det är a-kurskunskap i nationalekonomi.

När den rödgröna regeringen kämpar med näbbar och klor för att bevara dagens hyresreglering är det alltså dagens genomruttna system den försvarar.

När bostadsminister Mehmet Kaplan säger nej till marknadshyror och flaggar för att strama åt den vita andrahandsuthyrningen är det mer svartkontrakt som kommer att bli resultatet.

Och när finansminister Magdalena Andersson hävdar att hyresregleringen skyddar vanliga familjers ekonomi struntar hon i alla de bostadslösa som redan tvingas betala marknadspris, men till kriminella i stället för till bostadsbolag som hade kunnat bygga fler bostäder för pengarna.

Det värsta av allt är man låtsas som att den kampen skulle ha något med solidaritet att göra.

 

Läs också: Sluta drömma om ett nytt miljonprogram

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!