Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Svammel hjälper inte flyktingarna

Hur kommer det sig att kritiker av den stramare migrationspolitiken så ofta är helt svarslösa inför de akuta integrationsproblemen?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Journalistik om bostadsbrist blir ofta torr och teknisk. Men Katarina Gunnarssons reportage om tillfälliga modulhus för flyktingar i tisdagens Studio Ett var både närgånget och rörande.

Vi fick möta den syriska flyktingen som betraktade sin nybyggda baracklägenhet som ett fängelse, den oroliga grannkvinnan som tänkte börja ta taxi hem om kvällen och kommuntjänstemannen som uppgivet slog ut med armarna: "Vad ska vi göra då"?

Debatten efter programmet – där Alex Voronov, politisk redaktör på liberala Eskilstuna-Kuriren, mötte Widar Andersson på S-märkta Folkbladet – var dock om möjligt ännu mer avslöjande.

Finns det några alternativ till svindyra baracker? Det kunde Voronov inte svara på. Men han var ändå kritisk. Kommunerna borde ha prövat "fler vägar" för att ge bostäder åt nyanlända.

Man kan anklaga svenska kommuner för mycket. Men knappast för idélöshet i flyktingmottagandet. Statens krav på att de ska ta emot nyanlända har tvingat fram en sällan skådad kommunal kreativitet.


Ett axplock: Helsingborg sätter upp villavagnar på campingplatser, Vallentuna och Malmö massköper bostadsrätter, Kungsbacka bygger om äldreboenden, Lidingö vräker hyresgäster i kommunala villor, Norrtälje försöker förmå folk att hyra ut sina sommarstugor och Nacka har rentav övervägt att betala villaägare för att bygga attefallshus.

Det är således knappast brist på idéer som får kommunpolitiker att oroa sig över hur de ska klara de kommande åren, då ännu fler platser måste skakas fram.

"Fler vägar" var dock inte Voronovs enda inspel. Han förklarade också att han hade hittat ett antal lediga lägenheter i Eskilstuna på nätet strax före programmets sändning. Kanske kunde de hyras ut till nyanlända via kommunala kontrakt?


Missförstå mig inte, Alex Voronov är en enkel tyckare, som jag själv. Han har inget ansvar att lösa bostadsbristen. Men den ekande tomheten i svaren är ändå intressant.

För Voronov har varit en av de hårdaste kritikerna av regeringens migrationspolitik. Högst upp på hans Twitterkonto sitter fortfarande en tweet från november ifjol fastnålad: "'Gränsen är nådd' och andra sådana formuleringar om asylmottagandet är inte fakta. Det är en åsikt. Den är inte min."

Det gör svarslösheten i bostadsfrågan ännu märkligare. För det var ju inte av illvilja som MP – av alla partier – var med och stramade åt migrationspolitiken i november 2015, då när asylsökande tvingades sova utomhus i vinterkylan. Det var ju för att partiet inte såg några lösningar på de praktiska problem som flyktingvågen skapade.


Men när kritiker av regeringens migrationspolitik ska försöka besvara de svåra hur-frågorna blir svaren sällan mer konkreta än när Aftonbladets Karin Pettersson lanserade ledarsidans mål om att Sverige ska ta emot 100 000 flyktingar per år.

"Det kräver att mottagningssystemet ställs om, att bostäder byggs, att skolan och välfärden får kraftiga och permanenta resurstillskott. [...] både vårt mottagande och vår integrationspolitik [måste] fungera på ett annat sätt än i dag.

Det är onekligen lätt att hålla med om att det vore bra om allting fungerade bättre.

Men sådana självklarheter tar oss inte en centimeter närmare en verklig lösning på de akuta integrationsproblemen.


Läs också: Ska svartbyggen lösa flyktingkrisen?

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.