Patrik Kronqvist

Stockholm är mer klåfingrigt än Bryssel

Svenska politiker - som statsminister Stefan Löfven - klagar ofta på att EU vill bestämma för mycket. Men själva detaljstyr de kommunerna och regionerna.
Foto: NORA LOREK
Under Jean-Claude Juncker som ordförande har EU-kommisionen lagt fram betydligt färre lagförslag.
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kära rikspolitiker, skäll gärna på EU. Men glöm inte att ta en titt i spegeln först.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Att rida ut mot Bryssel i skinande rustning för att försvara svenskarna mot hjärtlösa EU-byråkrater som vill förbjuda vårt snus och skända våra lakritspipor brukar vara ett säkert sätt att få rubriker.

Så räkna med att många svenska politiker de närmaste månaderna kommer att hylla tanken om att besluten ska fattas så nära medborgaren som möjligt. Denna norm - med det dötrista namnet ”subsidiaritetsprincipen” - brukar traditionsenligt dammas av inför Europaparlamentsvalen.

Huruvida EU är för klåfingrigt eller inte är en politisk fråga. Fråga en liberal och en socialdemokrat om det är rätt att införa en europeisk koldioxidskatt och du kommer att få två helt olika svar.

Närhetsprincipen ska styra EU

Men i Sverige råder ändå en rätt stor samsyn om att EU ofta försöker bestämma för mycket. De svenska riksdagsledamöterna är Europamästare i att klaga på EU-kommissionens lagförslag. Inget annat nationellt parlament är ens i närheten av att ha rest så många invändningar om att förslag bryter mot närhetsprincipen som det svenska.

Till Bryssels försvar kan man dock säga att man i alla fall är medveten om problemet. Frans Timmermans, kommissionens vice ordförande, har den gångna mandatperioden lett ett stort projekt för att rensa bort onödiga EU-regleringar. Efter brexit-omröstningen har antalet lagförslag från kommissionen också minskat markant. 

Samma sak kan man inte säga om svenska politiker.

För de rikspolitiker som gnäller på att Bryssel lägger näsan i blöt, vill själva bestämma allt mer över svenska kommuner och regioner.

Ingen detalj tycks vara för liten för att fjärrstyras. Ibland detaljstyr man rentav i högre grad än lokalpolitikerna själva - som när regeringen införde ett bidrag för att få förskolor att köpa in fler böcker. 

Bara under 2018 kom 33 nya, riktade statsbidrag till kommunerna. Samtidigt ökar regelstyrningen. 

Nackdelarna är de samma som när Bryssel försöker bestämma för mycket över medlemsländerna: En storlek passar inte alla. Landets 290 kommuner har helt enkelt inte samma typ av problem.

Villkorade bidrag bakbinder kommunerna

De villkor som omger bidragen bakbinder också lokalpolitikerna. De kommuner som vill ta del av bidraget för en likvärdig skola måste exempelvis lova att inte skära ned på skolbudgeten. Det innebär att eventuella rationaliseringar drabbar övriga verksamheter desto hårdare. Dessutom leder alla bidrag till en ofantlig byråkrati. Små kommuner anser sig ibland inte ens ha råd att söka pengarna. Därmed ökar ojämlikheten mellan kommunerna - tvärtemot avsikten.

Än är situationen inte fullt lika illa som på 1980-talet - då rikspolitikerna i detalj föreskrev hur ålderdomshem skulle utformas. Men vi är på god väg dit. På måndagen föreslog Vänsterpartiet ett nytt statligt bidrag för att kommunerna ska erbjuda gratis körkortsteori åt hemtjänstpersonal. Och sen funderar partierna över varför allt färre vill bli fritidspolitiker... 

Visst har riksdagen större demokratisk legitimitet än EU:s institutioner. Men närhetsprincipen handlar inte om huruvida det är ”Bryssel” eller ”Stockholm” som ska bestämma. De innebär att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

Så kära rikspolitiker, skäll gärna på Bryssel i den kommande valrörelsen. Men glöm inte att ta en titt i spegeln först.Vart tar EU vägen efter brexit? Statsvetaren Göran von Sydow reder ut i Ledarsnack nedan.