Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Stefan Sauk vore en perfekt populistledare

Med sin utstrålning, sitt folkliga tilltal och sin förmåga att engagera vore Stefan Sauk närmast en perfekt populistledare.
Foto: OLLE SPORRONG

Skådespelarens Stefan Sauks ilskna monologer når en miljonpublik på Facebook. 

I ett annat land hade hans stora genomslag kunnat bädda för en politisk karriär.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Borde inte Stefan Sauk kunna bli en framgångsrik politiker? Tanken slår mig när ännu en politisk monolog med skådespelaren dyker upp på Facebook.

Sauk gör sina filmer under vinjetten "Tillfälligt utbrott" och de är tänkta att vara någon slags fortsättning på de kultförklarade inslag som han gjorde i humorprogrammet Lorry på 90-talet.

Då handlade det om satir, i dag verkar Sauk mest vara förbannad. Monologerna handlar om allt från trafikplanering och bilbränder till miljöpolitik och skattetryck. Men oavsett ämne är omdömena stenhårda. Diverse politiska beslut är "åt helvete", "vansinniga" eller "fullständigt huvudlösa".

Anslaget är i grunden populistiskt - och det är ett konstaterande mer än kritik. Enligt Sauks sätt att se på saken håller politiker mest på att jävlas med vanligt folk. "Det är besjälade av en idé att under så kort tid som möjligt ställa till med så mycket jävelskap som möjligt," som han gormar i en av filmerna.

Stefan Sauks monologer

Detta gör politikerna trots att det tycks finnas enkla lösningar, något Sauk exempelvis antyder i en kommentar om utdragna vägarbeten: "Men vad fan, i Kina om det rasar en bro, då bygger man upp den på tre dagar."

Tycker du att det låter som Ring P1 utan programledare eller som den där jobbiga sysslingen som insisterar på att prata politik på julafton? Då har du rätt. Men bara delvis.

För detta är en ytterst effektiv typ av opinionsbildning. Stefan Sauk når ut brett med sina filmer. Hans monologer om det höga skattetrycket, medierapporteringen om bilbränder och ineffektiv miljöpolitik har alla minst 700 000 visningar på Facebook. Hans utbrott mot trafikplanerarna i Stockholm i allmänhet och miljöpartisten Daniel Helldén i synnerhet har visats över en miljon gånger.

Stefan Sauk är som gjord för den nya mediala verkligheten där man inte längre behöver fråga redaktörer och tablåläggare om lov för att få testa sina idéer (Vem hade trott att Sven Melander skulle bli partiledarutfrågare på äldre dagar?).

Sauk har ett ansikte som är tillräckligt känt för att folk ska klicka på hans inlägg i sociala medier och karisma, tajming och humor nog för att de sen ska se hela filmen. En Lamotte som har studerat på teaterskola.

Populistiskt budskap

Denna virala genomslagskraft har också börjat spilla över i traditionella medier. Efter utbrottet mot trafikplaneringen i Stockholm bjöds Sauk in av radions Studio Ett som expert för att diskutera ny trafiklagstiftning. Presentationen var episk: "Hör [...] skådespelaren Stefan Sauk, som ogillar cyklister."

I Sverige är det i regel svårt att växla in kändisskap mot politisk makt. Och Stefan Sauk framstår inte riktigt som typen som skulle vika sig för partipiskan. Men i mer personcentrerade och lättrörliga politiska system hade Sauk - med sin utstrålning, sitt folkliga tilltal och sin förmåga att engagera - varit en närmast perfekt populistledare.

Nu får han nog nöja sig med att vara en opinionsbildare med ett genomslag som en fisförnäm, liberal ledarskribent bara kan drömma om.


Fotnot: I spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack - ett åsiktsprogram från Expressen ledare. Denna gång med klanexperten Per Brinkemo.


Läs också:

Svinrika centern fick mager utdelning på miljonerna