Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Sossarnas familjevecka är tokigare än ni kan ana

Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven lanserade familjeveckan i augusti 2018, bara ett par veckor före valet.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen tar detaljstyrningen av föräldrars umgänge med sina barn till en helt ny nivå.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Hur lång är en ”familjevecka”? En, två eller tre dagar? 

På den frågan har Januaripartierna ännu inget svar. Men nu har Socialdemokraternas vallöfte från 2018 i alla fall knådats klart på socialdepartementet.

Enligt förslaget ska arbetande föräldrar till barn mellan 4 och 16 år från och med 2022 få ett visst antal dagar att ta ut vid lov, studiedagar eller utvecklingssamtal. Ersättningen ska beräknas på samma sätt som vid vabbande, men regeringen föredrar benämningen ”familjedagspenning” framför det självklara ”vård av friskt barn”.

Förslaget från socialdepartementet ger ett kluvet intryck. Å ena sidan är reformen blygsam, rätten till betald ledighet stannar av budgetskäl eventuellt vid en enda dag per förälder och år.

Å andra sidan finns ingen hejd på de välgörande effekter som denna dag kan ge. Den ska underlätta livspusslet, minska stressen, få fler att arbeta heltid, förbättra äldre barns relationer med sina föräldrar och öka jämställdheten mellan kvinnor och män. 

Förslaget låter rentav påskina att den rekordkorta veckan i förlängningen skulle kunna påverka människors beslut om att bilda familj. Ryktet om den sociala ingenjörskonstens död är betydligt överdrivet.

Det är fascinerande hur mycket tankemöda ett förfluget vallöfte från Socialdemokraterna kan ge upphov till i regeringskansliet. Det gäller ju att föräldrarna är lediga på rätt sätt.

Pappa staten behandlar alltså vuxna föräldrar som slarviga barn som måste ha veckopeng i stället för månadspeng.

Tappra tjänstemän har tvingats fundera på om föräldrar i Sverige med barn i andra EU-länder har rätt till ledighet i samband med studiedagar (ja). Och om det ska vara krav på att föräldrarna har uppsikt över barnet även vid utvecklingssamtal, där päronen kan tänkas vilja tala ostört med läraren (nej).

Men trots att Försäkringskassan ska ha rätt att kontrollera att man verkligen umgås med sina barn konstaterar regeringen att det inte ”fullt ut” är lämpligt att ”definiera eller dra gränser hur umgänget ska se ut”. Tack för förtroendet! 

Med tanke på allt juridiskt krångel – familjeveckan kräver att fem olika lagar ändras – undrar man varför regeringen inte bara utökar föräldraförsäkringen i stället. Alliansregeringen förlängde ju gränsen för uttag av föräldrapenning, från åtta till tolv års ålder, just för att föräldrar skulle kunna ta ledigt när fritids är stängt.

Socialdepartementet har faktiskt övervägt det, men konstaterar att dagarna då riskerar att ta slut redan när barnen är små. Pappa staten behandlar alltså vuxna föräldrar som slarviga barn som måste ha veckopeng i stället för månadspeng. 

I botten finns förstås en ojämlikhet, en ledarskribent har lättare att kila i väg från jobbet för ett utvecklingssamtal än en ensamstående undersköterska. Det är bara svårt att se att den bästa lösningen skulle vara att skapa ett helt nytt system – vid sidan om världens mest generösa föräldraförsäkring – som omfattar såväl tyckare med fria tider som vårdpersonal med stämpelklocka.

Att jämna ut den skillnaden var knappast heller Socialdemokraternas ursprungstanke. Det är avslöjande att ensamstående enligt originalförslaget bara skulle få hälften så många lediga dagar som par.

Efter att ha skummat 191 sidor kanslisvenska med krystat försvar för familjeveckan längtar man desperat efter lite skamlöst, trumpskt klarspråk. 

 ”Vi ville ha ett fläskigt vallöfte i slutspurten. So sue us!”