Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Sorglöshet löser inte integrationen

Nej, Annie Lööf och Anna Kinberg Batra. Det är knappast bristande motivation som gör att flyktingar saknar jobb och bostäder.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

C-ledaren Annie Lööf har en enkel lösning på Migrationsverkets boendebrist: staten ska helt enkelt sluta erbjuda sängplatser. Endast barnfamiljer och äldre ska få tak över huvudet. Resten får fixa bostad själva.

"För Centerpartiet är det viktigare att flyktingarna från Syrien kan erbjudas skydd, inte att de erbjuds samma höga standard i mottagandet som vi har haft hittills", skrev partiledaren Annie Lööf i torsdagens Expressen.

Och hon tillade: "Vi tror nämligen på att ta tillvara människors förmåga."

Samma höga tillit verkar ligga bakom Moderaternas förslag - som även regeringen anslutit sig till - om att flyktingar som får arbete ska belönas med permanent uppehållstillstånd.

"Det är väldigt bra drivkrafter för att komma i arbete och egen försörjning", förklarade Anna Kinberg Batra till DN i oktober.


Analysen tycks alltså vara att bostadsbrist och arbetslöshet beror på bristande motivation och dåliga incitament. Om bara ett permanent uppehållstillstånd dinglar som en morot framför ögonen ska nog en medelålders afghan med kort skolgång och obefintliga svenskkunskaper snabbt kunna få ett fast arbete. Och om bara novemberkylan är tillräckligt sträng går det nog fort att komma över ett billigt hyreskontrakt.

Men det stora problemet är att stela regler på bostads- och arbetsmarknaden hindrar nya bostäder från att byggas och nya, enkla jobb från att skapas.

Att de reglerna aldrig utmanades på allvar under åtta år av borgerligt styre har en enkel förklaring: Det finns allt för många röststarka insiders som gynnas av sist-in-först-ut och billiga hyresrätter. Det nya med "Nya Moderaterna" var till stor del att man slutade att ifrågasätta de privilegierna.

När såväl Centerpartiet som Moderaterna nu omprövar sin politik börjar man dock inte med systemen, i stället siktar man in sig på de outsiders som saknar jobb och/eller hem.


Båda partierna har visserligen även föreslagit mindre liberaliseringar av bostads- och arbetsmarknaderna. Men ändrade regler av den typ som C föreslår – aningen friare hyressättning och enklare bygglovshantering – lär ha marginella effekter och det först på längre sikt. En bostadsbrist som har skapats under decennier kan inte byggas bort över en natt.

Reformen att lämpa över ansvaret att hitta bostad på flyktingarna kan däremot genomföras omedelbart.

Centerpartiet verkar dock inte vilja medge att det kan skapa problem att liberalisera efterfrågesidan, men inte utbudsdelen.

"Det här är oerhört kompetenta människor, som har tagit sig genom Mellanöstern, över dödens hav, genom hela Europa och klarat av det. Och då vet jag att de kommer också att fixa en egen bostad när de kommer hit", sa Anders W Jonsson, vikarie för Lööf på partiledarposten, till SR tidigare i november.

C:s partilinje tycks alltså vara att den växande skaran hemlösa i Sverige helt enkelt är inkompetenta.

Även om Sverige stänger gränsen i morgon står vi inför gigantiska integrationsutmaningar. Förhoppningsvis hanteras de med mindre sorglöshet än vad Centerpartiet och Moderaterna hittills uppvisat.