Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Sluta leka politiker, Anders Danielsson

Med självcentrerat ledarskap agerar Migrationsverkets generaldirektör som aktivist.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Låt Anders vara Anders". Den ledarskapsfilosofin arbetar Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson efter.

– Jag har ju gått hit på mina egna två ben. Då måste jag också få vara den jag är, förklarade Danielsson i ett reportage i DN i söndags.

Inspirationen kommer från den amerikanska tv-serien Vita huset, som Danielsson sett fem gånger. Till skillnad från generaldirektören talar dock inte den fiktive presidenten Bartlet om sig själv i tredje person, det är hans närmaste man som myntar uttrycket "Let Bartlet be Bartlet".

Det som kan vara ett bra motto för en folkvald statschef med stora exekutiva befogenheter behöver dock inte vara lika lyckat för en svensk tjänsteman. Det är Anders Danielsson själv ett levande exempel på.


En generaldirektör ska styra sin myndighet i enlighet med lagar och regleringsbrev. Men Anders Danielsson kan i sin iver över att få vara Anders Danielsson inte hindra sig från att också lägga sig i politikens utformning. Exemplen är många på när hans tjänstemannakostym blir för trång.

Utspelen inleds ofta med en brasklapp: "det är en fråga för politiken, men..." Som när han gästade Expressens Bar & Politik i november ifjol. Då var det nivån i flyktingmottagandet som Danielsson hävdade var en politisk fråga. Därefter övergick han direkt till att kritisera de som föreslog åtgärder för att minska asyltrycket mot Sverige.

Under det senaste året är det främst borgerliga utspel om mer restriktiv migrationspolitik som Danielsson har kritiserat. Exempelvis har han i strid med de egna tjänstemännens bedömningar hävdat att det inte nämnvärt påverkar flyktingströmmarna huruvida Sverige ger tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd eller inte.

Nu öppnar sig dock en spricka även gentemot Stefan Löfven. En av de tio punkter som statsministern driver för att förändra EU:s flyktingpolitik är "säkra länder", ett system där asylansökningar från vissa länder ska kunna snabbehandlas. Men sådana system avfärdade Danielsson i söndagens DN-reportage.


Generaldirektören för Migrationsverket går alltså ut och kritiserar regeringens migrationspolitik och ingen reagerar - utom Danielsson själv.

– Då kanske jag uppfattas som lite aktivistisk. Men jag är ändå för gammal för att gå runt och vara rädd för att få sparken, sa han till DN.

I intervjun återkommer Danielsson gång på gång till de egna värderingarna. Kanske är det detta självcentrerade ledarskap som lett honom så fel under hösten. När Danielsson i mitten av september fick frågan om flyktingkrisen reagerade han häftigt och sa till Aftonbladet.

"Det är klart det är en kris, men inte för oss. Det är en kris för dem som flyr?"


Kanske lutade sig Danielsson då mer på sitt favoritcitat av Churchill - "We shall never surrender" - än på faktaunderlagen från Migrationsverkets tjänstemän. För bara en månad efter att Danielsson försäkrade att Sverige inte står inför någon kris har Stefan Löfven tvingats aktivera krishanteringsfunktionen i regeringskansliet. Och Danielsson själv efterlyser en plan för det "superextraordinära" och spekulerar om att det kan bli aktuellt att inhysa asylsökande i Globen.

"Låt Anders vara Anders" är förstås en usel ledarskapsfilosofi för en opolitisk tjänsteman. Men frågan är om det är speciellt mycket klokare att låta Anders vara generaldirektör.


Läs också:

Var ska alla flyktingar bo, Mehmet Kaplan


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.