Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Skenet bedrar - S är kraftigt försvagat

På väg nedåt. Socialdemokraternas maktbas är på väg att erodera.
Foto: OLLE SPORRONG

I regeringsförhandlingarna bröstar Socialdemokraterna upp sig i all sin arrogans.

Men ute i landet eroderar partiets maktbas.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Valresultatet på 28,3 procent må vara partiets sämsta sedan införandet av den allmänna rösträtten, men många socialdemokrater är nog ändå ganska nöjda. Länge såg det ju ännu sämre ut och ur ett europeiskt perspektiv är siffran närmast en succé.

Den valspurt som gav Socialdemokraterna några extra procentenheter i det nationella valet ser dock inte ut att ha hjälpt partiet lokalt och regionalt. I riksdagsvalet förlorade Socialdemokraterna nio procent av väljarstödet jämfört med 2014. I kommun- och landstingsvalen var tappet hela tolv respektive tretton procent.

Socialdemokraternas valresultat

Socialdemokraterna är av tradition starkare lokalt än på riksnivå. Efter årets kraftiga väljarförluster är partiet dock numera större i riksdagen än i kommunerna och bara marginellt större i landstingen än på Helgeandsholmen. Det innebär att Socialdemokraterna tappar makten över ett stort antal kommuner och landsting där partiet regerat i en mansålder eller mer. Ett axplock:

I Norrbottens landsting blev Sjukvårdspartiet största parti och Socialdemokraterna går i opposition efter 84 år. I Dalarnas landsting ser alliansen ut att ta över makten efter 92 år av S-styre. I region Blekinge tappar Socialdemokraterna makten till alliansen efter 95 år. Och i Söderhamn kommer S att sitta i opposition för första gången på 97 år.

I de tre storstadskommunerna är minskningen inte lika kraftig. I Göteborg och Malmö tappar partiet mindre än S-snittet i kommunalvalen och i Stockholm ökar partiet rentav en aning. Men i de förhandlingar som pågår kan S ändå komma att förlora makten i alla tre städerna.

Förre näringsministern Björn Rosengren, S, lyfte fram just det lokala perspektivet när han analyserade valresultatet i Kvartals Fredagsintervju.

"Socialdemokraternas stora förlust var att man tappade i kommunerna och i landstingen", förklarade han.

Det är lätt att förstå Rosengrens oro. Att Socialdemokraterna har kunnat dominera svensk rikspolitik så länge beror till stor del på partiets starka ställning ute i landet.

Det må vara länge sen som Socialdemokraterna var en folkrörelse i ordets rätta bemärkelse. Men genom sina många kommunalråd har partiet ändå haft örat mot marken.

Kommuner och landsting

I kommuner och landsting har påläggskalvar också kunnat få viktig erfarenhet innan de gått vidare till ministeruppdrag eller departementsjobb. Förre statsministern Göran Persson har själv livfullt beskrivit hur han insåg att det politiska spelet under EU-toppmötena inte skilde sig speciellt mycket från intrigerna i kommunfullmäktige i Katrineholm.

Nu kommer det att finnas färre sådana stolar för framtida S-ledare. 

På många håll lär vägen tillbaka dessutom vara krokig. Socialdemokratin är en bred kyrka som fungerar bäst när alla falanger kan få köttben. Frågan är hur man  ska lyckas hålla ihop de lokalavdelningar som har förlorat makten efter att ha styrt i generationer.

I spelet om regeringsmakten tycks den gamla rädslan och respekten för Socialdemokraterna finnas kvar. Stefan Löfven sätter stenhård press på Centerpartiet och Liberalerna, maktpartiet bröstar upp sig i all sin arrogans.

Men skenet bedrar. Grunden är på väg att erodera. Socialdemokratin är kraftigt försvagad.


Läs också: 

Varför har det gått så bra för Löfven?


Fotnot: I spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack - ett åsiktsprogram från Expressen ledare. Denna gång med riksdagsledamöterna Juno Blom, L, och Amineh Kakabaveh, V, som arbetar tillsammans mot hedersförtryck.