Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Skatteflykt har
blivit folkligt

Foto: Torsten Pamp

Att flytta utomlands för att slippa svenska skatter var tidigare främst en gren för idrottsstjärnor – nu börjar det bli en folksport

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Monacos astronomiska boendekostnader gjorde en flytt till en dålig affär för svenska pensionärer – även om inkomstskatten där är noll.

I dag har Medelsvensson knappt råd att inte flytta till skatteparadis vid pensionen, om man får tro skatterådgivare på nätet. Med förföriska kalkyler visar de hur lägre skatter och levnadskostnader gör att även svenskar med beskedliga pensioner kan tjäna hundratusentals kronor per år på att flytta till Sydeuropa.

Att döma av diskussionerna på nätet tycks skatteflykt ha blivit folkligt. Det har flera orsaker. Dagens svenska pensionärer är mer resvana och bättre på språk än tidigare generationer. Tack vare internet kan de nu se barnbarnen börja krypa via Skype och om längtan blir för stor kan de åka hem med lågprisflygbolag för några hundralappar. Samtidigt har krisen i många sydeuropeiska länder gjort hus och lägenheter rekordbilliga.

Förstå mig rätt. Jag unnar verkligen alla svenskar som stretat fram i snöglopp i 60 vintrar att få känna doften av blommande klängrosor i februari. Men det är något djupt småaktigt när skattetabeller styr valet av bostadsort och när man räknar ut exakt hur många dagar man kan vara i sommarstugan i Sverige och ändå slippa betala skatt.

Att skatterna ofta är ett viktigare flyttskäl än värmen är uppenbart. De högsta sökträffarna om utlandsflyttar har rubriker som ”pension utomlands = sänkt skatt” och ”flytta utomlands och slipp skatten”. Och på forum på nätet diskuteras med febrig iver vilka länder som har skatteavtal som gör att svensk skatt helt utgår.

Flera stater försöker också aktivt locka till sig utländska pensionärer. Portugal genomförde för några år sedan en skattereform som gör att vissa svenska pensionärer inte behöver betala skatt alls. De med tjänstepension kan flytta till Algarvekusten, tömma pensionen under fem år och placera dem i fonder för att sedan flytta hem till Sverige igen med alla pengarna. ”Pensionsmaximering” kallas de av rådgivarna.

Det verkar inte vara ideologi som ligger bakom. Om nidbilden av en utlandssvensk förr var en gammelmoderat på Solkusten som satt på en balkong och klagade på Palme, tycks dagens skatteflyktingar snarare omfamna det svenska välfärdssamhället. De har bara inte så stor lust att betala för det. På forumen påpekar många glatt att svenska pensionärer i EU har rätt till sjukvård i Sverige som alla andra.

På sikt kan det naturligtvis bli ett samhällsproblem att äldre som är friska flyttar utomlands och väljer att inte bidra till statskassan, medan de som sjuka återvänder för att belasta den. För flyttlassen går ofta hem igen. I Portugal är skattesystemet till och med utformat så att det är ofördelaktigt för utländska pensionärer att stanna längre än ett decennium.

Så när lårbenshalsarna börjar knäppa även i milt Medelhavsklimat lär pensionärerna skynda tillbaka till svensk vård och klaga på riskkapitalister som skickar skattepengar till skatteparadis.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!