Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Skandalen säger mer om Sverige än om Waberi

Abdirizak Waberi från den tid då han var suppleant för Moderaterna i riksdagens försvarsutskott.
Foto: RIKSDAGEN GRATISBILD
Abdirizak Waberi är rektor för den hårt kritiserade friskolan Römosseskolan.
Foto: JULIA PERSSON

Islamisten Abdirizak Waberi har varit tydlig med sina extrema åsikter i åratal. Det har inte hindrat honom från att bli moderat riksdagsledamot och att driva skolor för skattepengar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Abdirizak Waberi är inte bara rektor för den omdiskuterade friskolan Römosseskolan i Göteborg. Han är också partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia som har kopplingar till Muslimska Brödraskapet. 

Uppgifterna – som GT/Expressen berättade om i helgen och som författaren Johan Westerholm tidigare har behandlat i boken ”Islamismen i Sverige” – har fått bland annat Skolinspektionen att reagera.

”Vi ser mycket allvarligt på de signalerna vi har fått nu och ska se till att huvudmannen tar sitt ansvar. Vi måste verkligen göra det så att huvudmännen och den svenska skolan är fri från sånt som omkullkastar vår värdegrund,” sa regionchefen Maria Wassén till Expressen.

Reaktionen framstår minst sagt som yrvaken. När RFSU:s tidning Ottar intervjuade Waberi år 2006 var han redan rektor för Römosseskolan samt lokalpolitiker för Moderaterna. Han förklarade då bland annat att mannen bestämmer i familjen och att en man har rätt att slå sin hustru om hon är otrogen.

Efteråt hävdade Waberi bara att han redogjort för vad som stod i Koranen. Men tre år senare förklarade han för Uppdrag granskning att han gärna skulle leva i ett samhälle som styrs av just Koranen. 

När M blev Nya Moderaterna beordrade Per Schlingmann snabbt bort pärlhalsbanden. Att förespråka att mannen ska vara överordnad kvinnan sågs uppenbarligen som ett mindre problem. År 2010 valdes Waberi in i riksdagen för Moderaterna. Två år senare avfärdade tunga M-toppar kritiken mot Waberi med argumentet att det skulle handla om främlingsfientliga lögner.

Efter att Socialdemokraterna år 2013 fått sin egen islamistskandal svalnade dock intresset från M-ledningen för att försvara Waberi. Om det berodde på en tveksamhet inför hans kontroversiella åsikter var det inget man kommunicerade utåt. Taktiken tycks ha varit att låta honom sitta mandatperioden ut under tystnad.

Men även om Waberi inte längre var önskad som moderat riksdagsledamot har det gått bra för honom att fortsätta driva skattefinansierade skolor. Mellan 2012 och 2019 har Römosseskolan tagit emot 370 miljoner kronor, framför allt från staten och Göteborgs kommun.

På så vis avslöjar skandalen mer om Sverige än om Abdirizak Waberi.

Under åren har skolan varit inblandad i flera skandaler, som att delar av undervisningen har varit könsseparerad, att läromedel med regler från sharialagen har använts och att bönen inte har upplevts som frivillig. Trots det har pengakranen från det offentliga aldrig strypts.

Att Skolinspektionen nu sätter sitt hopp till att huvudmannen för skolan ska ta sitt ansvar för ”värdegrunden” är en närmast perfekt illustration av hur det offentliga Sverige har närmat sig den här typen av problem: välmenande, valhänt och naivt.

För även om det är bra att vidden av Abdirizak Waberis islamistiska engagemang i Somalia framkommer, förändrar det inte bilden av honom på något avgörande sätt. Waberi har ju varit tydlig med sina åsikter och sina drivkrafter i närmare två decennier.

Ändå släppte Moderaternas fram honom till en plats i riksdagens försvarsutskott. Och ändå medger regelverket än i dag att han får driva offentligt finansierade skolor.

På så vis avslöjar skandalen mer om Sverige än om Abdirizak Waberi.


LÄS MER:

Farlig flathet mot islamister

Reinfeldt bör få samma frågor tuffa frågor som Löfven


Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark om hur islamister använder friskolor för att finansiera sig.