Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Ska Morgan Johansson även kasta socialsekreterare i fängelse?

Andrahandsuthyrare kan numera dömas till fängelse. Men justitieminister Morgan Johansson verkar blunda för att även socialtjänsten betalar för svartkontrakt.Foto: Expressen/KVP
Straffen för olovlig andrahandsuthyrning skärptes i oktober. Den som hyr ut sin lägenhet till oskälig hyra kan numera dömas till fängelse.Foto: Colourbox
Morgan Johansson tror att den nya lagen kommer att få stor förebyggande effekt,Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Morgan Johansson är nöjd med att köpare av hyreskontrakt kan dömas till fängelse. Det är svartmäklarna också.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den som köper ett hyreskontrakt riskerar sedan oktober upp till två års fängelse. Tidigare kunde bara säljaren straffas. Justitieminister Morgan Johansson är mäkta nöjd med lagändringen.

”Jag tror att den kommer att få en stor förebyggande effekt”, sa han till Sveriges Radio tidigare i år.

Ett tecken på att han har fel är att svartmäklarna verkar minst lika nöjda.

”Eftersom det inte varit olagligt att köpa hyreskontrakt har det varit en del problem med att köpare anmäler köpet i hopp om att få tillbaka sina pengar”, förklarar en tacksam svartmäklare i en rapport av fastighetsekonomen Fredrik Kopsch.  

Kriminaliseringen kan alltså göra det ännu svårare för hyresvärdar och myndigheter att sätta stopp för försäljningar. Köparen har ju fått goda skäl att hålla tyst.

Fängelse för olovlig andrahandsuthyrning

Straffen för olovlig andrahandsuthyrning skärps samtidigt. Den som även hyr ut sin lägenhet till oskälig hyra kan rentav dömas till fängelse. 

Men den förändring som lär få störst effekt är att värden får rätt att säga upp hyreskontrakt omedelbart vid uthyrning utan tillstånd. Tidigare krävdes en varning och hyresgästen fick då en chans att flytta tillbaka. Telge bostäder i Södertälje har vittnat om hur den regeln gjorde det nästintill omöjligt att bli av med notoriska svartuthyrare.

Frågan är bara hur stor praktisk betydelse förändringen får. Hyresgäster kommer fortfarande ha rätt att överklaga beslut om uppsagda kontrakt till hyresnämnden. Där är mängden ärenden redan så stor att man i Stockholm har valt att ställa mål som gäller andrahandsuthyrning allra sist i kön. Telge bostäder driver ärenden som efter två år fortfarande inte har prövats, skriver Länstidningen.

Morgan Johansson har således infört nya straffskärpningar utan att ens se till att rättsväsendet har resurser nog att beivra brotten mot de tidigare reglerna.

Det stora problemet med justitieministerns offensiv är dock att han ger sig på symptomen i stället för grundorsaken. 

Svenska kommuner

Morgan Johansson verkar vilja göra svartkontrakt och andrahandsuthyrning till en fråga om moral. Fast det är ju Socialdemokraternas älskade hyresreglering som är själva förutsättningen för svarthandeln. Utan den skulle det inte finnas något ekonomiskt värde i ett hyreskontrakt.

Den brist på vita kontrakt som följer på regleringen har skapat en svart marknad som är så lukrativ att den organiserade brottsligheten har klivit in. I dess spår kommer också våldet. Polisen kopplar flera mord till svarthandeln med kontrakt.

Men situationen på bostadsmarknaden är så desperat att till och med socialtjänsten i vissa kommuner väljer att se mellan fingrarna med att deras bidrag går till hyran för olovligt uthyrda lägenheter och köp av svartkontrakt. Så genomruttet är dagens hyressystem alltså att kommunala tjänstemän med öppna ögon smörjer de kriminella gängen med skattemedel. 

Frågan är vad Morgan Johansson ska göra när det går upp för honom att det inte räcker med att kasta andrahandsuthyrare i fängelse för att komma åt problemen. Är nästa steg att socialsekreterarna som finansierar svarthyrorna också ska få skaka galler?

 

LÄS MER:
Bostadspolitiken är lika träffsäker som ett avsågat hagelgevär 

Byggslarvet kostar många miljarder varje år, förklarar expert i Ledarsnack.