Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Se upp för Ebba Busch Thor i valspurten

I sitt sommartal slog Ebba Busch Thor en båge till hennes företrädares Almedalstal om "verklighetens folk". Men hon förmedlade det budskapet bättre än Göran Hägglund. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Halvvägs genom Ebba Busch Thors tal slog tanken mig: Kristdemokraterna kanske klarar spärren ändå.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ebba Busch Thor har haft en tuff mandatperiod. Efter att M knep positionen som det mest migrationskritiska partiet i alliansen tycks KD inte ha vetat vilken fot man ska stå på: Omhändertagande socialliberalism eller tydlig kravkonservatism?

Spretigheten är en förklaring till partiledarens problem att nå ut. Busch Thor - som skämtat om att hon blev vald för sin förmåga att "gå genom rutan" - har under långa perioder knappt synts i medierna.

Samtidigt har partiet sladdat i opinionsmätningarna. KD brukar visserligen nå uppemot fyra procent först framåt valdagen, men aldrig har hängmattan slokat så här djupt, så här länge.

Kristdemokraterna och barngrupper

Men kanske kom vändningen i lördags när Ebba Busch Thor höll sitt sommartal på starka KD-fästet Hönö i Göteborgs skärgård. Vallöftet hon levererade - om att lagstifta om mindre barngrupper i förskolan - är både publikfriande och lättfattligt.

Tidigare har KD ägnat mest energi åt den mindre grupp föräldrar som inte vill ha sina barn på förskolan. Färre barn i förskolegrupperna är onekligen en bättre profilfråga än vårdnadsbidrag om man vill nå ut brett.

I valrörelsen spelar det mindre roll att Busch Thors löfte aldrig kommer att kunna genomföras med dagens brist på förskolelärare eller att det vore ännu ett hot mot det kommunala självstyret. KD är ju knappast ensamma om att gå till val på orealistiska reformer.

I sitt tal slog Ebba Busch Thor en båge till sin företrädares Almedalstal om "verklighetens folk". Men hon förmedlade det budskapet bättre än Göran Hägglund. Medan han tycktes läsa innantill när han kritiserade vänsterns "performancevrål", lät Busch Thor som om hon talade från hjärtat när hon gick till storms mot "genusflummet" på förskolan.

Hon knöt också budskapet till praktisk politik. Gustav Fridolin måste röstas bort för att förslaget till ny läroplan inte ska bli verklighet. Hon vill också slopa pappamånaderna och låta föräldrarna överlåta dagar till far- och morföräldrar.

Ebba Busch Thor

I ett internationellt perspektiv är det en beskedlig form av konservatism hon saluför. Ebba Busch Thor utmanar inte systemet. Hon petar bara lite i regelverket. Föräldraförsäkringen vill hon rentav göra mer generös. 

Men den kritiska ansatsen mot dagens ordning kan komma att betala sig. Markus Uvell argumenterar i sin bok "Bakslaget" för att politiker länge har drivit en mer radikal agenda än vad många väljare önskat. Hela sex av tio väljare instämmer exempelvis i påståendet att det inte är något fel på traditionella könsroller så länge man väljer dem själv. 

Ebba Busch Thor försöker artikulera det motståndet. Att liberala ledarskribenter i Stockholm, som jag själv, inte håller med är en del av poängen.

Ett hot mot Kristdemokraterna som ofta lyfts fram är bristen på stödröstare. Vilka allmänborgerliga väljare vill hjälpa partiet i en tid när alliansen är svag och höger-vänster-skalan mindre viktig? Men kanske kommer hjälpen från ett annat håll i år.

Nationalekonomen Tino Sanandaji uppmanade i lördags dem av sina många följare som sympatiserar med KD att också rösta på partiet. Motiveringen: Med KD i riksdagen minskar Annie Lööfs inflytande över nästa regering.

Kristdemokraternas läge är fortfarande prekärt. Men härmed är en varning utfärdad till de andra partierna: Se upp för Ebba Busch Thor i valspurten.

 

Läs också:

Vill Lars Adaktusson locka klimatskeptiker till KD?