När enfrågepartiet SD vill bredda sig pratar man gärna försvar. Man varnar för ryssen och kritiserar övriga partier för att satsa för lite. Under höstens ubåtsjakt ville SD rentav låna pengar till luftvärn, Jas-plan och ubåtar.
Partiet försöker uppenbarligen fylla det tomrum som de forna hökarna i Moderaterna lämnade när man började skära ner på försvaret.
Det är en strategi som varit framgångsrik.
Partiet hamnade på tredje plats när United Minds ifjol frågade försvarsintresserade väljare vilket parti som har den bästa försvarspolitiken. Och sverigedemokrater var den grupp som värderade försvarsfrågan högst i SVT:s valundersökning i september.
Det finns dessutom ytterligare potential. Bland de väljare som lutade åt SD i valet 2014 men som i slutänden valde ett annat parti är försvarsfrågan prioriterad, enligt Demoskop.
Men Sverigedemokraterna pratar med kluven tunga. Medan man varnar för den ryska upprustningen i Stockholm, stöder man Putin i Bryssel.
Under hösten har SD-ledamöterna i Europaparlamentet röstat på den Rysslandsvänliga linjen i flera omröstningar, vilket uppmärksammats av EU-experten Patrik Oksanen. Bland annat sa man nej till EU:s associationsavtal med Ukraina.
En välvillig förklaring är att Sverigedemokraternas partigrupp i praktiken styrs av brittiska UKIP, vars ledare Nigel Farage sagt att Vladimir Putin är den världsledare han beundrar mest.
Men att bara skylla på britterna duger inte. Att de baltiska partierna i gruppen röstat emot UKIP:s linje visar att Sverigedemokraterna skulle ha haft manöverutrymme i frågan om man bara velat.
UKIP är inte ensamt bland främlingsfientliga och högerpopulistiska partier i Europa om att ha en Putinvänlig hållning. Trots Kremls hårda retorik mot Ukrainas regering, som man stämplar som fascistisk, har Ryssland odlat kontakter med europeiska partier som ungerska Jobbik och bulgariska Attack åtminstone sedan 2009, skrev Guardian nyligen.
Nyligen blev det också känt att Front National - Frankrikes största parti i senaste EU-valet - har lånat över nio miljoner euro av en rysk bank för att finansiera sin nästa presidentvalskampanj.
I praktiken påminner det ryska agerandet om hur europeiska kommunistpartier förr fick politiskt och ekonomiskt stöd av Sovjetunionen. Den enda skillnaden nu är att de ideologiska förtecknen har förändrats.
De är en kampanj med potentiellt stor påverkan. EU:s svar på den ryska aggressionen mot Ukraina har varit såväl sent som svagt. Om Putinvänner får mer inflytande i EU-kretsen kan reaktionen bli än mer lam nästa gång.
Även om SD skulle rösta annorlunda i parlamentet i framtiden - vilket vissa sverigedemokrater flaggat för på Twitter - stärker man ändå de Rysslandsvänliga krafterna genom sitt val av partigrupp. För det är tack vare Sverigedemokraterna som UKIP överhuvudtaget lyckades bilda en grupp, något som krävs för att få inflytande i parlamentet.
Sammantaget är Sverigedemokraternas försvarspolitik alltså smått obegriplig.
Å ena sidan anser man att Sverige behöver rusta upp.
Å andra sidan krattar man manegen för Putin i Europaparlamentet.
Frågan man ställer sig blir därför: Om nu den ryske presidenten är så snäll, vad är det då de nya Jas-planen ska försvara oss emot?
Sverigedemokraterna och Karl XII har en del att prata om när de möts på 30 november nästa gång.
Fotnot: Sverigedemokraterna replikerar här: Befängda anklagelser mot SD