Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

S skadar Sverige med sina låtsasuniversitet

Stefan Löfven kliver ur bussen i Västerås för att leverera vallöftet att Mälardalens högskola ska få bli universitet. September 2018.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mälardalens högskola borde inte ha fått bli universitet, konstaterar en ny utredning. Det lär inte hindra Socialdemokraterna från att upprepa misstaget.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Kalifornien har nästan 40 miljoner invånare, men bara 10 större offentliga forskningsuniversitet. Det tycks ha varit en lyckad strategi att samla resurserna. I princip samtliga lärosäten inom University of California håller världsklass och två av dem rankas bland de tjugo främsta i världen: Berkeley och UCLA.

Delstaten har också ett större antal State universities som främst sysslar med grundutbildning och som närmast kan jämföras med högskolor. Utöver dem finns också framstående privata forskningsuniversitet – Caltech och Stanford anses vara topp fem i världen.

Sverige har valt den omvända modellen och satsar på kvantitet. Sedan Mälardalens högskola blev universitet vid årsskiftet kan vårt lilla land med tio miljoner invånare stoltsera med 18 stycken – alltså fem fler än hela Kalifornien.

Sex av universiteten har tillkommit de senaste 25 åren – samtliga på initiativ av S-regeringar och i S-styrda kommuner. Alla utom ett har dessutom blivit universitet i strid med experternas rekommendationer eller trots undermålig kvalitet.  

Det är därför knappast förvånande att de nya universiteten inte har gett några större avtryck i den internationella forskarvärlden. Att rangordna universitet är erkänt svårt. Men det är talande att av de svenska lärosäten som sedan 1999 fått bli universitet trots kvalitetsbrister är det bara Örebro som kvalar in på Young university ranking med de 475 bästa universiteten i världen som grundats de senaste 50 åren (på plats 75). 

Liberalerna och Centerpartiet har försökt sätta stopp för detta socialdemokratiska godtycke. I forskningspropositionen skrev regeringen 2020 plötsligt att det av kvalitetsskäl finns ”starka skäl att införa kriterier som grund för beslut om att i Sverige få benämnas universitet”. Det var en eftergift till L och C för att de skulle kunna svälja det nya Mälardalens universitet.

Men med den här politiken lär vi tyvärr få nöja oss med att dela ut Nobelpris till andra.

Strax före jul presenterade Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ett förslag till kriterier. I korthet slog man fast att de kvalitetsgranskningar som myndigheten redan gör kan tjäna som underlag för en bedömning av vilka högskolor som förtjänar att bli universitet.

Expertmyndigheten är finkänslig nog att inte skriva det rakt ut – men i praktiken innebär det ett underkännande av nya Mälardalens universitet. UKÄ dömde ju ut lärosätets hela kvalitetsarbete så sent som 2019. 

Hur det blir med kriterierna återstår att se. Ärendet bereds just nu i regeringskansliet och det är oklart om det hinner klubbas före valet.

Fast egentligen är kanske frågan meningslös. Sådana kriterier har funnits tidigare – då struntade Socialdemokraterna högaktningsfullt i dem.

Men framför allt har Sverige – till skillnad från Kalifornien – valt en modell där både universitet och högskolor ska bedriva ambitiös forskning. Jämförelsen i början av denna text haltar därför en aning, om man räknar med högskolorna har Sverige i princip 30 offentliga universitet, mot 10 i Kalifornien.

S-regeringen väljer dessutom att rikta merparten av nya satsningar till lärosäten som inte ens platsar på internationella rankningslistor. Ifjol fick högskolorna i Kristianstad och Halmstad exempelvis höjda basanslag för forskning med 40 respektive 27 procent medan de fem främsta svenska universiteten fick nöja sig med i snitt 2,4 procent.  

I sina högtidstal låtsas S-regeringen som att det inte finns någon motsättning mellan kvantitet och kvalitet. Målet sägs fortfarande vara att Sverige ska vara ett av världens främsta forskningsländer.

Men med den här politiken lär vi tyvärr få nöja oss med att dela ut Nobelpris till andra.Uppdatering: Avsnittet om universitetssystemet i Kalifornien har förtydligats sedan den första publiceringen.