Riv fler villor och plöj upp äppleträden - så blir vi alla vinnare. (Villaområdet på bilden är ett annat än det som nämns i texten). Foto: JOCKE BERGLUNDRiv fler villor och plöj upp äppleträden - så blir vi alla vinnare. (Villaområdet på bilden är ett annat än det som nämns i texten). Foto: JOCKE BERGLUND
Riv fler villor och plöj upp äppleträden - så blir vi alla vinnare. (Villaområdet på bilden är ett annat än det som nämns i texten). Foto: JOCKE BERGLUND
När 30 fastighetsägare i Nacka säljer sina villor till ett fastighetsbolag framstår Postkodlotteriets grannyra plötsligt som ett mindre scoutlotteri. Foto: SANNA DOLCKNär 30 fastighetsägare i Nacka säljer sina villor till ett fastighetsbolag framstår Postkodlotteriets grannyra plötsligt som ett mindre scoutlotteri. Foto: SANNA DOLCK
När 30 fastighetsägare i Nacka säljer sina villor till ett fastighetsbolag framstår Postkodlotteriets grannyra plötsligt som ett mindre scoutlotteri. Foto: SANNA DOLCK
Patrik Kronqvist

Riv villaidyllerna och ge plats för riktiga städer

Publicerad

Tomtförsäljningarna i Nacka får Postkodlotteriets grannyra att framstå som ett mindre scoutlotteri. Men alla blir vinnare om städerna får växa på höjden i stället för på bredden. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Villaområdet nedanför Nacka gymnasium strax öster om Stockholm är en ren idyll.

Storslagna sekelskifteshus med glasverandor och snickarglädje varvas med egnahemsvillor och putsade funkishus. I de stora trädgårdarna står studsmattor och fotbollsmål utspridda bland knotiga äppleträd. Framför ett hus har magnolian precis slagit ut.

Men snart kan alla villorna längs gatan vara rivna. Här ska byggas flerfamiljshus.

Detta skulle kunna vara ännu en snyftartikel om uppgivna villaägare som protesterar mot att staden växer och grannarna blir fler. Men i denna villaförening skrattar i stället medlemmarna hela vägen till banken.

Här har trettio fastighetsägare gått ihop för att gemensamt sälja sina tomter till ett fastighetsbolag. Ingen av parterna vill avslöja köpeskillingen, men enligt uppgift till ledarsidan kan priset vara fyra, fem gånger högre än marknadspriset för villorna, som i dag värderas kring tio miljoner kronor styck. Sammantaget handlar det alltså om summor som får Postkodlotteriets grannyra att framstå som ett mindre scoutlotteri.

Tunnelbanan ökar värdet

En viktig förklaring till värdeökningen är att tunnelbanans blå linje ska förlängas till Nacka. År 2026 väntas de första resenärerna kunna kliva på tåget vid den nya stationen Järla, strax söder om det område som nu sålts. Resan in till Kungsträdgården i centrala Stockholm ska bara ta nio minuter.

Helt avgörande är dock att detaljplanen är på väg att ändras (vilket är ett villkor för att köpet ska gå igenom). Där det i dag står 30 villor räknar fastighetsbolaget med att kunna bygga uppemot 700 nya bostäder. Då har man råd att ge villaägarna duktigt betalt.

Affären i Nacka visar vilka enorma värden som finns dolda i marken kring våra storstäder. Och den visar också att det finns stora möjligheter att förtäta staden om politikerna bara vill och vågar.

Runt Sveriges stora städer finns i dag breda band av gles villabebyggelse. Tomterna där är ofta av samma storlek som i innerstaden. Men i stället för uppemot sextio personer per fastighet, som i stenstaden, bor där sällan fler än fem. I Stockholm har områden som Stureby, Enskede, Tallkrogen och Mälarhöjden dessutom redan egna tunnelbanestationer. 

I äldre tider ersattes småhusen med tätare bebyggelse i takt med att det blev lönsamt, de låga träkåkarna på Södermalm fick ge plats åt högre stenhus. Men i dag växer staden i stället till stor del på bredden. Denna olycklig sprawl är inte någon oundviklig följd av bilismen. En viktigare orsak är att många detaljplaner sätter stopp för en mer organisk tillväxt. Få kommuner är tyvärr lika framsynta som Nacka.

Märklig debatt om markbrist

Därför är det så märkligt att följa debatten om den påstådda bristen på byggbar mark i storstäderna. Bostadsminister Peter Eriksson har rentav startat ett vansinnesprojekt där en utredare ska titta på möjligheterna att bygga nya satellitstäder längs järnvägar många mil från Stockholm city.

En betydligt enklare lösning vore att ändra detaljplanerna och tillåta större och högre bebyggelse i villamattorna. Att det skulle göra fler husägare närmast ekonomiskt oberoende sticker säkert i ögonen på en del. Men egentligen är hela samhället vinnare.

Kommunerna slipper att bygga dyr infrastruktur, miljön blir bättre när folk inte behöver pendla lika långt och framför allt kan fler bo där jobben finns.

Men grannarna då? Kommer inte de att klaga? Jo, säkert. Men protesterna svalnar nog när de inser att de också kan bli mångmiljonärer.

 

Läs också:

Politikerna är på väg att göra om felen från miljonprogrammet 

Sluta dröm om ett nytt miljonprogram 

Regeringens bostadsstöd är lika träffsäkert som ett avsågat hagelgevär 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag