Patrik Kronqvist

Rånvåg mot rika – då hånskrattar vänstern

Flera personer, klädda i DHL-kläder, hålls nere på marken av civilklädda poliser.
Gängmedlemmar iförda DHL-kläder greps av polis på Östermalm på fredagsmorgonen.
Foto: Läsarbilder

Vänsterns höhö-ande reaktioner på rånvågen mot näringslivshöjdarna är faktiskt skamlig.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”Headshotligan” – så kallas det kriminella nätverk som polisen slog till mot i fredags efter en biljakt i centrala Stockholm. Flera av de gripna var klädda i DHL-kläder och de tros ha varit på väg att utföra ett rån mot en näringslivshöjdare, enligt Expressens källor.

Patrik Wahlén – grundare av investmentbolaget Volati, som bland annat äger Akademibokhandeln – beskrev dagen därpå på Twitter hur händelsen påverkade honom:

”Ringer på dörren. En DHL kille utanför. Pulsen går upp. Vågar jag öppna dörren. Öppnar appen med larmknappen. Sverige 2021”.

Patrik Wahlén är inte ensam om att vara rädd. För två år sedan vittnade flera personer ur finanseliten anonymt för reportern Andreas Cervenka i Dagens industri om hur de fallit offer för rånare.

Det handlade om brutala överfall, inte sällan i hemmet. En man fick en pistol tryckt mot tinningen och hotades med att bli skjuten om han inte snabbt lämnade över sin klocka.

Många rån drabbar familjer med dyra bilar. I Bromma blev en kvinna och hennes barn 2017 bundna i sitt eget hem av beväpnade rånare som sedan försvann med deras bil. Sommaren därpå pågick en liknande rånvåg i Djursholm – där Patrik Wahlén råkar bo. 

Förmögna personer kan visserligen köpa avancerade säkerhetstjänster som boende i segregerade förorter bara kan drömma om. Men deras pengar gör dem samtidigt utsatta. Dåden är ofta välplanerade – fordonsinnehav och inkomstuppgifter är lätta att söka upp på nätet. En man som rånades på sin klocka under pistolhot berättade i Di att han har åtminstone tio vänner som råkat ut för samma sak.

https://twitter.com/PGWahlen/status/1461999883070623746?s=20

Flera av de drabbade överväger att flytta utomlands på grund av risken att utsättas för brott i Sverige. Andra tar omvägar till jobbet och klär om till kostym först på arbetsplatsen. Det är en närmast sydamerikansk utveckling som har fått märkligt liten uppmärksamhet i Sverige. 

En förklaring till tystnaden är nog att få vill berätta vad de varit med om. ”Har du pengar är attityden lite att du får skylla dig själv”, som en man uttryckte saken. 

Det lär knappast bli fler som talar ut efter det bemötande som Patrik Wahlén fick på Twitter. ”Rasist”, ”offerkofta”, ”psykotisk” och ”patetisk” var några av alla de tillmälen som kastades efter honom, företrädesvis från vänsterhåll. 

Att påtala att gängens växande våldskapital inte bara riktas mot andra kriminella var tydligen något slags politiskt etikettsbrott: Nåde den som hävdar att Sverige blivit mer otryggt.

Talande nog var det inte främst anonyma nättroll som drevade – det var riksdagsledamöter och journalister som hånade honom öppet.

Gissningsvis skulle de här personerna inte driva med kvinnors rädsla för att möta en man i en mörk gångtunnel efter ett våldtäktsförsök, eller med en imams oro efter att Säkerhetspolisen avvärjt ett moskéattentat. En av de hånfulla – DN Kulturs Kristofer Ahlström – har rentav tidigare skrivit om hur män borde bli bättre på att tala om känslor. 

Men när en vit, rik, medelålders företagare har modet att erkänna att han är rädd dagen efter ett allvarligt rånförsök behandlas det plötsligt som ett skämt. Som om ett fett bankkonto skulle vara en tröst när en rånare riktar ett vapen mot dig inför ögonen på dina barn.

Vänsterns höhö-ande i den här frågan är faktiskt skamlig.