Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Politikerna nöjer sig med att spela luftgitarr

Ebba Busch Thor vill rädda kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2, men har bara vaga idéer om hur det ska gå till...Foto: ANNA-KARIN NILSSON
... medan Stefan Löfven går till val på en "generalplan" mot vårdköer. Det låter handlingskraftigt - tills man inser att löftet bara innebär att en plan ska tas fram efter valet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om partiledarna inte tar sina utspel på allvar är risken stor att väljarna inte heller gör det.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Varför är valrörelsen så avslagen? Med bara drygt en vecka kvar till valdagen är stämningen fortfarande märkligt loj. Visst, partiledarna debatterar och duellerar och det hänger valaffischer på snart sagt varje lyktstolpe. 

Men den verkliga nerven saknas. Det är som om ingenting riktigt är på allvar. Ta bara utspelen.

Mitt under Expressens partiledardebatt sa KD:s Ebba Busch Thor att hon ville rädda kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2. Men fler detaljer än att förslaget kräver någon form av lagändring har väljarna inte fått.

Stefan Löfven går å sin sida till val på en "generalplan" mot vårdköer. Det låter handlingskraftigt - tills man inser att löftet bara innebär att en plan ska tas fram någon gång efter valet.

Sverigedemokraterna har i sin tur inte ens orkat skriva en budget som går ihop. För att finansiera reformen om höjd och obligatorisk a-kassa saknar partiet flera miljarder kronor.

Till det kan läggas att nästan alla partier lovar tiotusentals nya anställda till vård, skola och polis. Varifrån allt yrkesfolk ska trollas fram är dock höljt i dunkel.

Vaga utspel

Sådana utspel kan påminna om politik - och de behandlas som om de vore det av medierna. Men handlar det verkligen om politik i ordets rätta bemärkelse?

Utspelen kan förstås ses som ett försök att erövra makt. Men politik handlar minst lika mycket om att utöva makt; att bit för bit, med list och avvägningar mellan olika intressen, driva samhället i önskad riktning. Har man inte ens en vag idé om hur ett förslag ska utformas är risken förstås stor att det aldrig blir genomfört.

Frågan är om politikerna ens alltid önskar att utspelen ska bli verklighet. Ibland verkar de nöja sig med att signalera närvaro i en aktuell fråga, att spela luftgitarr. Men då blir de mer av tyckare än politiska aktörer. "Vore det inte bra om vi..."

En förklaring till denna luddighet kan vara att många samhällsproblem är ytterst svårlösta. Hur får man fart på integrationen? Vad kan göras åt dåliga skolresultat? Hur ska kvinnor i högre grad våga gå ut om kvällen? Bristen på konkretion kan då vara ett symptom på att politiken inte har riktigt goda svar.

Men utspelen är dimmiga även på områden där politikens makt är större. Finansminister Magdalena Andersson, S, vill dra in miljarder på höjd skatt på kapitalinkomster - men har ingen idé om hur den ska utformas.

Och alliansen vill sänka skatten på eldriven kollektivtrafik. Men först tänker man utreda om det överhuvudtaget är ett bra förslag.

Valrörelsen 2018

En troligare förklaring till att partiernas utspel har blivit fluffigare är att de inte är lika viktiga längre. Under socialdemokratins långa maktinnehav var riksdagsbeslut ofta en ren formalitet. Och ännu för tolv år sen gav alliansens valmanifest en ganska bra bild av hur regeringspolitiken skulle se ut.

Då förberedde man äntringsstyrkor och ambitiösa reformprogram för de 100 första dagarna. Nu får väljarna vara nöjda om Sverige ens har en regering före jul.

Det gör det till viss del förståeligt om partierna inte orkar bry sig om detaljerna i sina förslag. Vägen till färdigt beslut är ju oändligt mycket längre när inget block har egen majoritet.

Men om partierna inte tar sina utspel på allvar är risken stor att väljarna inte heller gör det.

 

Läs också:

Var rädd om politikerna - du kommer sakna dem om de en dag är borta