Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Plötsligt måste alla vara Sverigevänner

USA:s president Donald Trump.
Foto: PAUL HENNESSY/IBL POLARIS
Foto: Shutterstock

När Trump attackerar Sverige förväntas alla sluta upp bakom den blågula fanan. Men kraven på lojalitet slår fel.  

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sommaren 2006 anordnade bokförlaget Arena bussturer i Stockholm. Målet var att visa de mindre smickrande sidorna av Sverige för utländska turister. Bland de ämnen som guiden Karolina Ramqvist tog upp fanns tvångssteriliseringarna, svensk vapenexport och det antidemokratiska kungahuset. 

Det uttalade syftet var att reta upp den svenska turistnäringen. Men så värst ilsken minns jag inte att någon blev. Snarare sågs bussturerna som en form av självberöm. "Tänk vilken härligt avslappnad inställning vi svenskar har till bilden av vårt land".

Den som försöker problematisera Sverigebilden elva år senare möts av betydligt ilsknare toner. Efter att Donald Trump inledde sitt Twitter-krig mot Sverige verkar det gå en nynationalistisk våg över landet.

Krav på lojalitet

DN:s ledarsida, där epitet nationalist så sent som i förra veckan användes som skällsord, publicerade i tisdags en huvudledare ("De förstör Sveriges rykte") som närmast bultade av sårad nationell stolthet:

"För den som älskar sitt land är det dock inte så underhållande när Sverige skäms ut av personer som dessutom inte sällan har mage att kalla sig 'Sverigevänner'".

Självklart ska de överdrifter och rena lögner som sprids om Sverige och svenskt flyktingmottagande punkteras. Fin journalistik av både Mathias Ståhle i Eskilstuna-Kuriren och Måns Mosesson i DN har också gett oss större kunskap om hur dessa föreställningar formas och sprids av såväl inhemska högerextremister som rena nätentreprenörer på Balkan.

Men anklagelser om illojalitet mot hemlandet riktas nu också mot vanliga redaktioner, ledarskribenter och debattörer. De förväntas inte längre bara ta ansvar för vad de själva skriver, utan också för vad trollfabrikerna i Makedonien har kokat ihop fyra led senare. Nåde den som inte bidrar till att ärat vårt namn flyger över jorden.

Inte sällan tycks kritiken användas som ny ammunition i gamla strider. Svenska ledarsidor sprider ofta samma Sverigebild som Donald Trump, hävdar exempelvis Eric Rosén på Politism, dock utan att ge några exempel. Han är också kritisk till att programledarna för Studio Ett och Agenda inte ingriper mot de ledarskribenter vars syn han inte delar.

Oron över Sverigebilden tycks även finnas på rena nyhetsredaktioner. "SD-topp spred negativ bild av Sverige till USA", löd en rubrik på DN:s förstasida på onsdagen. Vinkeln var just att SD:s Tobias Andersson har skrivit kritiska texter om Sverige, inte att de skulle innehålla några felaktigheter – för någon faktagranskning gjorde DN inte i artikeln.

Var optimist, vörda medierna och agera som en lojal Sverigevän. Annars!

Plötsligt tycks det finnas någon slags outtalad förväntan på att alla svenskar ska agera goda kommunikatörer åt AB Sverige, speciellt från vänsterhåll. Denna vänsterns nya ideologiska klädkod hade varit helt otänkbar för bara några år sedan: var optimist, vörda medierna och agera som en lojal Sverigevän. Annars!

Detta pliktskyldiga flaggviftande måste upphöra. Framförallt för att diskussionsklimatet på sikt inte brukar bli speciellt sunt i länder som ilsket försöker försvara bilden av nationen utåt. Vad är nästa steg? Att vi börjar vårda minnet av slaget vid Åsle tå 1389? 

Men kraven på blågul lojalitet är också en kontraproduktiv strategi. Om syftet är att försöka omvända de amerikaner som faktiskt tror att svenska poliser fängslas för sina åsikter i invandringsfrågan, borde vi inte då försöka sprida en mer tolerant, ehum, Sverigebild?


Läs också: 

Att klumpa ihop seriösa mediekritiker med Trump gynnar inte medierna


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.