Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

På valdagen är det en dygd att vara otrogen

Räck upp en hand alla ni som kan nämna tre ledande politiker i ert landsting och vilka frågor de driver? Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Allt för många väljare slentrianröstar på samma parti i alla tre valen. Den lättjan är ett demokratiskt problem.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Utländska lokalpolitiker på Sverigebesök brukar ofta häpna över den makt som deras svenska kolleger besitter. Här rattar lokalpolitiker inte bara viktiga politikområden som skola och sjukvård - de bestämmer också själva hur mycket skatt de ska ta in.

Av detta förhållande märks dock inte mycket i valrörelsen. Rikspolitiker försöker tvärtom ge sken av att det är de som har välfärdens öde i sina händer.

Men när sjukvården totalt omsätter över 300 miljarder kronor spelar ytterligare en kömiljard eller några hundra miljoner till förlossningsvården knappast någon avgörande roll. Det är fortfarande lokala politiker som styr över vilka sjukhus som ska läggas ner, vilka skolor som ska byggas och var den nya busslinjen ska gå.

Lokala valen

Tyvärr hamnar ändå de lokala valen i skymundan i valrörelsen. Den gemensamma valdagen - en tämligen unik svensk konstruktion - gör att det mesta av strålkastarljuset hamnar på den nationella politiken.

Därtill kommer att väljarna ärligt talat inte alltid är speciellt intresserade. Räck upp en hand alla ni som kan nämna tre ledande politiker i ert landsting och vilka frågor de driver?

Okunskapen är ett demokratiskt problem. Systemet bygger på att väljarna åtminstone är rudimentärt informerade.

Val handlar ju delvis om ansvarsutkrävande. Men det är svårt att ställa politiker till svars om man inte har en susning om vad de har gjort de senaste fyra åren.

Det räcker inte heller med att titta på partiledardebatten för att ha koll. Partiernas politik kan skilja sig kraftigt åt från kommun till kommun.

Man kan raljera över vissa skillnader. Det är till exempel lite festligt hur olika centerpartisterna i Stockholm och Lidingö tolkar Annie Lööfs slagord. I huvudstaden betyder "Framåt" fler skyskrapor, medan det på andra sidan Lidingöbron i stället blir ett löfte om lägre och färre nybyggen.

Men i grunden är skillnader mellan olika kommuner - och landsting – inte en bugg utan en funktion. Behoven och förutsättningarna är olika, därför är det naturligt att politiken spretar. När medierna återkommande gör nyheter av dessa skillnader missar man alltså själva poängen med det kommunala självstyret.

Det finns dock glädjande nog tecken på att lokalpolitiken blir viktigare för väljarna. Vid den första gemensamma valdagen 1970 röstade bara sex procent av väljarna på olika partier i riksdagsvalet och kommunvalet. Vid förra valet hade antalet röstdelare ökat till nästan en tredjedel.

Det ökar chansen för pricksäkert ansvarsutkrävande. Då kan man på samma gång straffa alliansen i Stockholms län för Nya Karolinska och rösta för Ulf Kristersson som statsminister, alternativt nobba de rödgröna i Malmö stad som inte får fram tillräckligt med förskoleskolplatser och ändå ge Löfven en ny chans i Rosenbad.

Röstdelning

Siffrorna tyder på att röstdelarna agerar rationellt. SD har störst problem med avhopp och tomma stolar på kommunnivå - och är också det parti som har störst skillnad i valresultat mellan nationell och lokal nivå.

I skrivande stund är det 75 timmar kvar tills vallokalerna stänger. Mitt råd är att ägna mindre kraft åt den gula valsedeln och mer kraft åt de vita och blå. Att läsa lokala partiprogram och besöka valstugorna är en bättre investering än att se ännu en partiledardebatt på tv. I lokalvalen är chansen dessutom större att din röst blir avgörande.

Tveka framförallt inte att splittra rösterna mellan de olika valen. 

På valdagen är det en dygd att vara otrogen.

 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av ledarredaktionens åsiktsprogram Ledarsnack. Denna gång med en genomlysning av valrörelsen. 

 

Läs också:

Krama din lokala politiker