Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Om corona får fäste här vore det en mardröm för världen

Experter befarar att det relativt fattiga Indien kommer att få svårt att kontrollera corona-viruset. Sjukvårdssystemet lider av såväl underfinansiering som brist på kvalificerad personal. På bilden: Sjuksköterskestudenter i Hyderabad.Foto: MAHESH KUMAR A / AP TT NYHETSBYRÅN

Indien drar in visum och låter militären bygga karantänplatser. Men risken är stor att kampen för att stoppa ett större utbrott i miljardlandet redan är förlorad.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

DELHI/UDAIPUR/MUMBAI. ”Coronavirus! Coronavirus!” Ett gäng tonåriga killar med munskydd ropar och pekar på oss svenska journalister som besöker slumområdet Dharavi i Mumbai i Indien. 

Killarnas motvilja mot vår närvaro är inte svår att förstå. Indien har en lång landgräns mot Kina, där virusutbrottet först tog fart. Men bergskedjan Himalaya - som skiljer länderna åt - har visat sig vara en rätt effektiv barriär mot såväl virus som arméer. I stället är det främst genom västerländska resenärer som corona-viruset tros ha fått spridning i landet. 

I ett uppmärksammat fall reste en grupp italienska turister runt i delstaten Rajastan och hann smitta såväl varandra som den lokala busschauffören innan myndigheterna fick upp ögonen för dem.

Corona i Indien

De hånfulla ropen mot västerlänningar i slummen är ett eko av hur det låter i det indiska parlamentet i Delhi. I förra veckan antydde en ledamot från det styrande BJP-partiet att Sonia Gandhi från det konkurrerande Kongresspartiet borde testas för corona-viruset. Gandhi kommer ju ursprungligen från Italien.

Än så länge är antalet officiella corona-fall i Indien lågt, i skrivande stund blott 47 stycken på en befolkning om 1,3 miljarder människor. Regeringen har också vidtagit en rad åtgärder för att försöka hejda smittspridningen, som att dra in redan beviljade visum för medborgare från flera länder - däribland Italien - och låta armén bygga karantänplatser.

När man reser i landet är det tydligt att kontrollerna har ökat. När jag kom till Rajastan några dagar efter den italienska gruppen blev jag utfrågad av läkare i munskydd om min resehistorik. Och på lyxhotellet Taj Mahal i Mumbai - som utsattes för ett svårt terroranfall 2008 - har de noggranna säkerhetskontrollerna kompletterats med mätningar av gästernas kroppstemperatur.

Men antalet fall ökar dag för dag i flera olika delstater och mörkertalet är förmodligen stort. Experter befarar att det relativt fattiga Indien kommer att få svårt att kontrollera corona-viruset. Sjukvårdssystemet lider av såväl underfinansiering som brist på kvalificerad personal - som en jämförelse satsar Kina mer än tre gånger så mycket på hälso- och sjukvård per person som Indien. 

Vakter bevakar en specialavdelning för corona-patienter på ett offentligt sjukhus i Ahmedabad, Indien. Antalet fall i landet ökar varje dag - om än från låga siffror.Foto: AJIT SOLANKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Situationen blir knappast bättre av att politiker från regeringspartiet BJP har spridit rena humbug-råd, som att urin från kor skulle skydda mot viruset. 

Indien får svårt bekämpa smittan

Just Dharavi är också en god illustration av problemet med att hindra smittspridning i ett tätbefolkat land som Indien. Uppgifterna om antalet invånare i slumområdet är högst osäkra, men klart är att hundratusentals människor bor ihopträngda på 2,5 kvadratkilometer. Det räcker med att vandra i folkmyllret genom de trånga gränderna för att inse att smittspårning här är en omöjlighet. Att följa hygienråden är också svårt - i hela Dharavi finns bara 700 toaletter. 

Risken är påtaglig att Indien står inför ett utbrott av corona som myndigheterna inte kommer kunna begränsa. Det är inte bara en mardröm för indierna. 

Även om vi i det rika väst till slut lyckas få kontroll på viruset kommer det att kunna leva vidare i länder med sämre förmåga att mobilisera ett försvar. Därifrån kan smittan sedan spridas tillbaka till västvärlden och orsaka nya utbrott, varnar Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet. 

I likhet med antibiotikaresistens är corona alltså ett problem som måste hanteras globalt. I den internationella flygtrafikens era är Indiens sak också vår.

 

Patrik Kronqvist i Delhi.
Så ska svenskarna förbereda sig för corona