Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Oljepengar förgiftar både Sri Lanka och Sverige

Soldater säkrar området kring S:t Anthonys kyrka i Kochcikade i Colombo på påskdagen efter att självmordsbombare slagit till.
Foto: ERANGA JAYAWARDENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Terrordåden på Sri Lanka visar på faran med att låta Saudiarabien sprida sin islamtolkning över världen. Sverige måste hitta ett sätt att strypa oljepengarna.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad kan få sju personer att utlösa bomber och ta med sig över 300 människor i döden? 

Bakgrunden till påskhelgens bombdåd i kyrkor och på lyxhotell i Sri Lanka är förstås komplex. Men som så ofta när det handlar om sunnimuslimsk radikalisering är det svårt att bortse från betydelsen av oljepengar. 

Om det inte vore för upptäckten av olja på den arabiska halvön under 1900-talet hade salafismen eller wahhabismen troligen fortfarande varit en obetydlig sekt ute i öknen. Men i över femtio år har nu stater, stiftelser och rika privatpersoner i regionen kunnat satsa stora belopp på att sprida sin bokstavstrogna islamtolkning över världen.

Salafism på Sri Lanka

En del av pengarna och predikanterna har hamnat på Sri Lanka. Denna påverkan från saudiska grupper lyfts fram som en viktig förklaring till att salafistiska och wahhabistiska grupper har kunnat etablera sig på ön. 

Det har lett till ökad intolerans. Helgens bombdåd riktade sig främst mot kristna, men muslimska grupper på Sri Lanka har drabbats långt tidigare. Redan i mitten av 00-talet förstörde salafistiska mobbar en rad sufiska helgedomar i attacker som även krävde människoliv. 

Moderata muslimer pekade också tidigt på hur National Towheed Jamaat - den rörelse som nu pekas ut som ansvariga för terrordåden - har tvingat kvinnor att ersätta den traditionella sarin med sjalar som täcker ansiktet, gjort det obligatoriskt att närvara i moskén och infört en strikt shariatolkning.

Det är viktigt att påpeka att alla salafister inte är våldsbejakande. Men den omfattande ideologiexporten från den arabiska halvön har otvetydigt bidragit till att bereda vägen för den våldsbejakande jihadismen. Det är lättare att rekrytera terrorister bland fundamentalister som förkastar alla andra islamtolkningar.

Saudipengar i Sverige

Sverige är tyvärr inte skonat från dessa oljepengar. Qatar har bidragit med stora belopp till Skandinaviens största moské i Malmö. Och Saudiarabien har betalat för Göteborgs moské. Kritiker hävdar att församlingarna i gengäld måste följa ländernas strikta islamtolkning.

Inflytandet är inte heller begränsat till moskéer. En muslimsk friskola i Örebro har exempelvis fått miljonbidrag direkt från det saudiska kungahuset, avslöjade Svenska Dagbladet i november. Experter menar att syftet är att tidigt exponera unga för ”den rätta läran”.  

Frågan är bara vad som borde göras åt saken. Att den svenska regeringen ifjol stoppade möjligheten att studera med CSN-medel på en ultrakonservativ missionärsskola i Saudiarabien - som skolat minst en svensk IS-terrorist - får ses som ett första myrsteg.

Men att strypa finansieringen från utländska organisationer helt är en knepigare fråga. Om Sverige börjar agera på samma sätt som auktoritära regimer kan det slå tillbaka mot människorättskämpar.

Men det är samtidigt svårt att se hur man ska kunna motverka radikalisering av muslimer om Sverige fortsätter att låta utländska fundamentalister styra inriktningen på moskéer och skolor.

I svensk debatt pratas det ibland om den säkerhetspolitiska vådan av att göra sig beroende av rysk gas. Världens beroende av den arabiska oljan har hittills varit betydligt mer dödsbringande. 


Det är ingen slump att Göteborg har haft så många IS-resenärer. Där finns en hel organisation med skolor och föreningar som för ut den jihadistiska ideologin, förklarar Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark i Ledarsnack.