Föreningen Gröna Städer verkar ha vaknat till liv igen.
Namnet kan leda tankarna till en ideell verksamhet med dagordning, justerare, termoskaffe och lotteriförsäljning, men Gröna städer är en ren lobbyistprodukt skapad av public affairs-byrån The Labyrinth.
Enligt programförklaringen ska föreningen bidra till mer socialt och ekologiskt hållbara städer. Men för drygt ett år sedan beskrev jag i en text hur den gjort en tvär gir. I december 2020 beslutade sig Gröna Städer plötsligt för att undersöka förbudet mot kinesisk teknologi i 5G-nätet.
I en rapport slog man fast att det skulle fördröja utbyggnaden av nätet och fördyra det med omkring 15 miljarder kronor. Slutsatsen vidareförmedlades av bland annat Ekonomiekot. Vem som betalade för rapporten blev aldrig känt. Men Svenska Dagbladets avslöjande om att en av källorna i sin tur finansierats av Huawei – som kontrolleras av den kinesiska regimen – ger nog en god fingervisning om varifrån pengarna kom.
Påverkansförsöket är inte bara intressant för att beställaren hölls hemlig. Flera kommuner och allmännyttiga bostadsbolag var vid tidpunkten betalande medlemmar i Gröna Städer. Varför ska skattebetalare och hyresgäster ge pengar och trovärdighet till en kampanj mot att säkra svensk telekommunikation mot kinesiskt spionage?
Gröna Städer lobbar åt Kina
De täta kopplingarna till politiken var också graverande. Ingenting hindrar förstås ex-politiker – som förre talmannen Per Westerberg, M, – att bli påverkanskonsulter. Men det är hål i huvudet att de fortsätter att få uppdrag av regeringen. Gröna städers ordförande Alf Karlsson – tidigare miljöpartistisk statssekreterare – överlämnade så sent som i oktober 2020 en statlig utredning till regeringen. Två månader senare skrev han i Gröna Städers namn en debattartikel till stöd för Huawei. Det är en ordning värdig en bananrepublik.
Efter avslöjandet om 5G-rapporten har det varit knäpptyst från Gröna Städer i över ett år. Men i slutet av februari annonserade föreningen plötsligt ett nytt klimatsamarbete – nu med konsultbolaget Afry och kylbolaget Nordic climate group.
Men nu verkar man se den gamla 5G-kampanjen till stöd för Kina som en belastning. Alla artiklar om rapporten har åtminstone nogsamt raderats från hemsidan. Röda Städer ska bli Gröna Städer igen.
Säpo har upprepade gånger varnat för de utländska påverkansförsöken mot Sverige. Ett sätt att åtminstone synliggöra problematiken vore att likt USA införa ett krav på registrering av lobbyister som tar uppdrag åt representanter för utländsk makt, som Huawei. Men i så fall får man hoppas att regeringen inte ger utredningsuppdraget till Alf Karlsson.
I väntan på sådan lagstiftning finns ingenting som hindrar ansvarsfulla företag från att nobba lobbyistfirmor som uppenbart stinker.
Varför samarbetar till exempel konsultjätten Afry med Gröna Städer? Anser det börsnoterade bolaget att det ligger i linje med deras i övrigt höga svansföring i hållbarhetsfrågor?
Och vad gör egentligen vd:n för ett kommunalt bolag i Gröna Städers styrelse? Tycker kommunledningen i Härryda att det är en verksamhet man vill förknippas med?
Den 5 juli anordnar Gröna Städer ett mingel i Almedalen. Potentiella gäster bör inte glömma vem som har betalat för drinken.
Ganbei!