Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

När ska gravida våga öppna fönstren igen?

Mammor som bor i Malmöområden där de är högexponerade för luftföroreningar är nästan dubbelt så drabbade av havandeskapsförgiftning som sådana som bor på platser med renare luft.

Effektiva åtgärder mot klimatförändringarna ger inte bara våra barnbarnsbarn ett drägligare liv. Det kan också minska antalet för tidigt födda barn här och nu.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Hur kan en kvinna i centrala Malmö halvera sin risk för havandeskapsförgiftning i ett enda slag? Genom att flytta till ett villaområde med renare luft så fort hon blir gravid.

Så kan man lite grovt sammanfatta forskning från Lunds universitet som visar hur smutsig Malmöluft rubbar utsöndringen av hormoner och hämmar tillväxten hos den känsliga moderkakan. Det ökar i sin tur risken för att fostret inte ska växa normalt och att födseln ska ske för tidigt.

Effekten är så påtaglig att forskarna uppmanar gravida att vädra mot innergården och att undvika att ta promenader längs hårt trafikerade gator.

De senaste decennierna har föroreningarna i svenska städer minskat dramatiskt. Fjärrvärme, katalysatorer och renare bränslen har bidragit till att stadsluften blivit lättare att andas.

Men forskarna har samtidigt lärt sig mer om hur skadliga föroreningarna faktiskt är för människokroppen. Studien från Lunds universitet – som beskrevs av Kvällsposten/Expressens Federico Moreno i ett reportage i juli – är en påminnelse om att dålig luft fortfarande leder till sjukdom, lidande och död i Sverige.

En annan påminnelse kom i förra veckan från Europeiska Miljöbyrån. I en rapport slog EU-organet fast att en stor del av sjukdomarna som drabbar Europas invånare beror på miljöförstöring. 

Värst är luftföroreningarna, som dödar 400 000 européer årligen. Antalet dödsfall som orsakas av klimatförändringarnas effekter – som värmeböljor – är än så länge betydligt färre.

Men problemen går egentligen inte att separera. När väldiga skogsbränder nu rasar i västra USA fokuserar medierna främst på de människor som omkommer i bränderna, i skrivande stund över 30 personer.

De allra flesta offren för bränderna dör dock en tyst död på avstånd från eldstormarna. En studie uppskattar att luftföroreningarna efter de omfattande bränderna i Australien häromåret dödade över 400 personer till följd av sådant som fler hjärtattacker och blodproppar – det är tio gånger så många som omkom i lågorna. 

Räkna med liknande hälsoproblem på den amerikanska Stilla havskusten. Den senaste veckan har luften i Oregon varit så dålig att det amerikanska naturvårdsverkets skala inte räcker till; Portland beräknas tidvis ha haft den sämsta luftkvaliteten i hela världen.

Minskade utsläpp från trafiken motverkar inte bara jordens uppvärmning, det minskar också antalet för tidigt födda barn.

De brandgula molnen över San Francisco som skrämt så många den senaste veckan är alltså inte bara en föraning om det mänskliga lidande som klimatförändringarna kan skapa i framtiden – det handlar i högsta grad om krafter som dödar här och nu. 

Paradoxalt nog kan den insikten också skapa ett visst hopp om förändring. 

För när klimatpolitik diskuteras låter det ofta som att det handlar om att förhindra dödsfall någon gång i en avlägsen framtid. Och att skapa intresse och engagemang för en katastrof som utspelar sig i slowmotion är svårt. 

Kanske är det lättare att driva igenom effektiva åtgärder om det blir tydligt att de även kan lindra det mänskliga lidande som redan finns mitt ibland oss.

Renare bränslen i fartygen gynnar inte bara klimatet, det förbättrar även lungfunktionen hos barn som växer upp nära hamnar. Och minskade utsläpp från trafiken mildrar inte bara jordens uppvärmning, det minskar också antalet för tidigt födda barn.

Vem vet, en dag kanske gravida kvinnor i Malmö rentav vågar slå upp fönstren mot gatan igen. 

 

TV: Så många kan räddas med bättre luft