Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

När S skyller på överklassen spelar fakta ingen roll

Stefan Löfven varnar ofta för grupptänkande. Men överklassen ger han sig gärna på.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stefan Löfven har försökt skylla gängvåldet på överklassen. ”Det skulle inte förvåna mig om du har massa Djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ‘oj, vad det är hemskt där’.” sa han 2019.

Det stämmer inte att det är överklassens knarkande som förklarar gängskjutningarna. Men det är för jäkligt ändå.

Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I augusti 2019 fick statsminister Stefan Löfven feeling.

Kanske hade han ägnat semestern åt att kolla på Netflix-succén ”Störst av allt”, som målar Djursholm i de mörkaste av färger. Eller så hade han läst Aftonbladets ledarsida som i en lång rad texter lagt skulden för gängvåldet på överklassens narkotikavanor, bland annat med hänvisning just till den tv-serien.

När statsministern i sensommarsolen på Harpsund skulle presentera regeringens nya narkotikasatsning valde han hursomhelst att peka ut boende i rika områden som ansvariga för gängskjutningarna.

”Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd. [...] De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen”, sa han till DN.

Budskapet fördes snabbt vidare i den socialdemokratiska ekokammaren, bland annat av justitieminister Morgan Johansson, som hävdade att det var ”belagt” att överklassen ”i stor utsträckning håller i gång narkotikahandeln i storstadsområdena”.

Experterna på Folkhälsomyndigheten delade dock inte statsrådens syn att skuldfrågan var avgjord. Man lät utreda saken. Rapporten kom på torsdagen. Slutsatsen? Att låginkomsttagare använder narkotika i högre utsträckning än höginkomsttagare. 

Ska man hoppas på att S-regeringen och Aftonbladets ledarsida lär sig något av dikeskörningen? Knappast. Aftonbladet ledare har redan hittat en ny privilegierad grupp att gå till storms mot: den skidåkande medelklassen.

Låginkomsttagare och förortsbor framställs som viljelösa offer för omständigheterna.

Under hela pandemin har ledarsidan varit en stark försvarare av Anders Tegnell och en uttalad kritiker av nedstängningar. Men i veckan drev man i strid med Folkhälsomyndighetens bedömning plötsligt linjen att skidanläggningarna bör stängas med omedelbar verkan. Tesen var att det var fjällresenärernas fel att skolor i flera regioner måste övergå till distansundervisning veckan efter sportlovet.

Underlaget framstår som skakigt även denna gång. Enligt Folkhälsomyndigheten tycks resandet under tidigare lov inte ha påverkat smittspridningen. Och enligt smittskyddsläkaren i Stockholm är distansundervisning påkallat oavsett om folk reser bort eller inte.

Men vinkeln var ändå oemotståndlig: Själviska semesterfirare stänger skolorna. Kanske har de rentav roligt under tiden, de jävlarna.

S-företrädare har de senaste åren återkommande varnat för polarisering, populism och grupptänkande. Men att ställa grupp mot grupp tycks egentligen bara vara dåligt om det är fel grupper som pekas ut. Om man sparkar uppåt blir sådana, närmast populistiska, tankegångar i stället något fint.

Därför har medelklassens skidresor fått betydligt mer uppmärksamhet än sådant som jättefesterna i Södertälje – som har haft hundratals deltagare under pandemin. Och därför anklagar Aftonbladets ledarsida med glädje överklassen för gängvåldet, medan man i princip friskriver rapparen Yasin från eget ansvar – trots att han faktiskt är dömd för grovt vapenbrott.

Överklassen kan nog försvara sig själv. Men de skeva perspektiven riskerar att grumla vår förståelse för både smittspridning och gängkriminalitet. Dessutom är de lustigt nog ett uttryck för klassförakt. 

Djursholmsbor och fjällresenärer beskrivs som människor med egen fri vilja som kan ta ansvar för sina handlingar. Låginkomsttagare och förortsbor framställs däremot som viljelösa offer för omständigheterna. 

Är det inte märkligt att det är just arbetarrörelsen som vill sätta den bilden?


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.