Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Myten om flyktingvågen 2015 vilseleder debatten

Polis övervakar kön av asylsökande i snålblåsten vid Hyllie station i november 2015.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Politikerna blev fartblinda av det rekordstora asylmottagandet 2015. Det märks i krishanteringen efter Löfvens katastrofala Agenda-intervju.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Svallvågorna från Stefan Löfvens intervju i SVT fortsätter att slå in över svensk debatt. I torsdagens Dagens Nyheter var det inrikesminister Mikael Damberg som försökte göra sig till tolk för vad statsministern egentligen menade.

Damberg valde att låtsas missförstå den mest omdiskuterade frågan som ställdes i Agendas intervju med statsministern, nämligen huruvida den stora flyktinginvandringen till Sverige ”under många år” har bidragit till det ökande gängvåldet.

- Frågan är mycket större än så. Det vi sett med parallella strukturer och narkotikaförsäljning i de här bostadsområdena var långt tidigare. Många av de här strukturerna etablerades i Sverige långt innan migrationsvågen 2015, sa han.

Inrikesministern är inte ensam om att försöka reducera frågan till att handla om det höga asylmottagandet 2015. När Anders Lindberg, Aftonbladets S-märkta politiska chefredaktör, tidigare i veckan försvarade Löfven i Studio Ett använde han samma taktik.

- Vad jag tror att statsministern menade var att flyktingströmmen 2015 inte ligger bakom det grova våldet. Det har han helt rätt i, sa Lindberg.

Myten om flyktingvågen

När Amanda Sokolnicki på DN:s liberala ledarsida tidigare i november analyserade Sverigedemokraternas framgångar var hon inne på ett liknande spår: ”rekordåret 2015 skapade en legitim kritik mot invandringspolitiken som inte hade någonting med främlingsfientlighet att göra”.

Den bakomliggande tankegången tycks vara att invandringspolitiken i huvudsak fungerade väl fram till 2015, då ett extremt högt mottagande dessvärre fick systemet att braka samman. 

Det är en bekväm historieskrivning för den som försvarade den gamla migrationspolitiken. I princip friskriver den svenska politiker från ansvar: det enda problemet var att EU:s yttre gräns oturligt nog råkade stå öppen hösten 2015.

Fast det är en myt. Den utveckling mot ökande segregation och fler utanförskapsområden som Agendas programledare Anders Holmberg syftade på har pågått i decennier. Och den sköt fart under en tid då nivåerna på asylmottagandet var betydligt lägre än vad de har varit de senaste åren.

Sverige har inte stängt gränsen

Men det är som om rekordåret 2015 har gjort många politiker och debattörer fartblinda. I jämförelse med det extremt höga mottagandet det året - över 160 000 asylsökande - bleknar alla andra siffror. 

Ett symptom på det är att många - senast Nyamko Sabuni - påstår att Stefan Löfven ”stängde gränsen” i november 2015. Men det är inte heller sant. 

Året efter, 2016, sökte nästan 29 000 personer asyl i Sverige. Det är fler än vad som kom i snitt per år under 00-talet , den tid då dagens segregationsproblem började märkas på allvar. Åren efter 2015 har det dessutom kommit ett stort antal anhöriginvandrare.

Så visst har Löfvens försvarare rätt när de svarar nekande på frågan som aldrig ställdes: ”Är 2015-års flyktingström förklaringen till dagens gängvåld?” De verkliga effekterna av det stora flyktingmottagandet den hösten, på segregation och utanförskap, kommer vi att märka först de kommande åren och decennierna. 

Det talar tyvärr för att problemen med det grova våldet kommer att bli värre.

Expressens ledarskribent om statsministerns ovilja att koppla brottsligheten till invandringen.