Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Miljöpartiet tar ju inte sitt islamistproblem på allvar

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL & LISA MATTISSON

MP:s partiledning måste besvara en obekväm fråga. Varför söker sig så många islamister till partiet? 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Rösta på Miljöpartiet! Den uppmaningen fick medlemmarna i Gävlemoskén - ökänd för kopplingar till radikala islamister - inför förra valet.

I ljuset av alla de skandaler med islamistkoppling som briserat i Miljöpartiet bara under den senaste veckan är det en intressant uppmaning.

På fredagen avslöjade Uppdrag granskning att miljöpartisten Ali Khalil i Botkyrka förmedlat en kontakt med Moderaterna (!) där partiet erbjöds 3 000 röster om de beviljade bygglov för en ny moské.

Nu har MP inlett ett uteslutningsärende. I över två års tid har det dock varit känt att Khalil gillat islamistiska Muslimska Brödraskapet och dess grundare på Facebook.

Miljöpartiet och islamister

Bara några dagar tidigare avslöjade Kvällsposten att den islamistiska rörelsen Milli Görus som sprider antisemitism har fått bidrag av Malmö stad. Än mer intressant var att föreningens ordförande, Idris Yildiz, tidigare varit aktiv miljöpartist och suttit i socialnämnden i Malmö.

På fredagen kunde KvP också visa att miljöpartisten Ala Eddin Al-Qut i sin roll som politiker i Malmö försökt tysta kritik mot det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, där han själv är verksamhetsledare. Ibn Rushd har också samarbetat med just Milli Görus.

Och detta är alltså bara islamistskandalerna inom MP den senaste veckan.

I denna valrörelse har Jimmie Åkesson med rätta fått svara på frågor om varför så många rasister och nazister söker sig till just hans parti.

Gustav Fridolin och Isabella Lövin borde få samma typ av frågor. Varför är det så många islamister som söker sig till just Miljöpartiet? Och varför tycks ni aldrig upptäcka dem före medierna?

En förklaring till att MP inte har blivit kvitt problemet kan vara partiledningens hantering av tidigare skandaler.

Mehmet Kaplan tvingades visserligen lämna sin post som bostadsminister efter att hans täta kontakter med islamisterna i Milli Görus avslöjats. Men Kaplan uteslöts aldrig ur Miljöpartiet. Tvärtom försökte Gustav Fridolin ärerädda honom och vägrade att fördöma hans kontakter med Milli Görus. Därmed skickade Fridolin en signal till hela sitt parti att sådana kontakter inte är speciellt allvarliga.

(Här finns också anledning till självrannsakan för medierna. Efter att Mehmet Kaplan avgick slutförde SVT till exempel aldrig den stora granskning man höll på att genomföra av ministerns kontakter med Milli Görus och andra grupper. Att sprida ljus över en av mandatperiodens största politiska skandaler borde förstås ha varit av journalistiskt intresse även efter Kaplans avgång).

Lika oengagerat hanterade Fridolin nästa skandal med kandidaten till partistyrelsen, Yasri Khan, som vägrade att ta kvinnor i hand och som hyllade Erdogan. Det var som om Fridolin inte ansåg att det var så farligt.

Gustav Fridolin

Ledarskribenten Patrik Oksanen har tidigare försökt förklara islamisternas intresse för Miljöpartiet med det tidigare språkröret Per Gahrtons försvar för antisemitiska Radio Islam på 1980-talet. Men läser man nuvarande språkröret Gustav Fridolins bok "Från Vittsjö till världen" från 2006 blir det uppenbart att det finns ideologiska ställningstaganden av betydligt yngre datum som också kan locka.

I boken förklarar Fridolin islamistisk terrorism, inte främst som ett uttryck för en våldsbejakande ideologi utan som ett resultat av "global apartheid", "rasism" och "misstänkliggörande".

Fridolin tycks i boken förorda att västländer ska förhandla med terrorister och hyllar Spanien för att landet drog tillbaka sina styrkor från Irak efter attentaten i Madrid 2004. Samtidigt kritiserar han den brittiska regeringen för att den inte gjorde samma sak efter bombdåden i London 2005.

Självklart ska det stå islamister fritt att engagera sig politiskt. Frågan är bara varför ett förment feministiskt, HBTQ-vänligt och antirasistiskt parti tar emot dem med öppna armar.

Miljöpartiet tar inte sitt islamistproblem på allvar.


Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av åsiktsprogrammet Ledarsnack. Denna analyseras valrörelsen.


Rättelse: Tidigare uppgavs felaktigt att den kritik som Ala Eddin Al-Qut ska ha försökt tysta handlade om Ibn Rushds samarbete med Milli Görus. Det handlade dock om kritik mot organisationen Ibn Rushd.


Läs också:

Gustav Fridolin är inte trovärdig i terrorfrågan

MP:s kris är Fridolins fel