Sverige kan återigen ta emot fler flyktingar, menar Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Men det torde vara uppenbart att mottagningskapaciteten är sämre än 2015.
Sverige kan återigen ta emot fler flyktingar, menar Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Men det torde vara uppenbart att mottagningskapaciteten är sämre än 2015. 
Patrik Kronqvist

Miljöpartiet skönmålar flyktingmottagandet

Publicerad

Miljöpartiet har gått till storms mot den påstådda svartmålningen av Sverige. Men de grönas egen skönmålning löser inga samhällsproblem.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I mitten av januari gick MP-språkröret Isabella Lövin ut och uppmanade politiker från andra partier att sluta svartmåla Sverige.

"Jag oroar mig för den verklighetsbild som håller på att sättas och som under valrörelsen riskerar att bli mer och mer negativ kring de problem som Sverige har. Jag är rädd för att det göder destruktiva krafter", sa hon till Dagens Nyheter.

Det verkar dock inte vara någon sanningslängtan som ligger bakom den miljöpartistiska oron. När språkrören själva håller i penslarna ägnar man sig i stället åt oblyg skönmålning.

Isabella Lövin

Sverige kan ta emot fler flyktingar igen, var budskapet när Isabella Lövin och Gustav Fridolin intervjuades gemensamt i Svenska Dagbladet i helgen. Språkrören vill helst se en återgång till den gamla flyktingpolitiken redan nästa år.

På reporterns fråga om Sverige verkligen har stärkt mottagningskapaciteten - vilket utlovades när politiken skärptes 2015 - var svaret optimistiskt.

"Vi gör det nu. Till exempel skolans förutsättningar att ta emot nyanlända elever förstärks. Och bostadsbyggandets nivåer närmar sig miljonprogrammets dagar", sa Gustav Fridolin.

I strid med alla seriösa bedömare verkar Fridolin alltså tro att de mestadels dyra lägenheter som nu byggs ska komma fattiga nyanlända till del. I själva verket kommer inte ens de blygsamma subventionerna av billiga hyresrätter innebära något egentlig lättnad för nyanlända. De lägenheterna ska fördelas via kötid.

Än bistrare ser det ut framöver. Inte nog med att det marknadsdrivna byggandet - trots högkonjunktur och låga räntor - redan nu ser ut att vika. Regeringens förslag till nya skatteregler för företag kommer dessutom innebära ytterligare två stjärnsmällar för bostadsbyggandet.

Lika illa ser det ut på skolområdet. Visst har utbildningsministern skruvat här och där; 

friskolor får numera ta emot nyanlända vid sidan om kön och i år satsar staten en miljard extra på att öka likvärdigheten i skolan. Men de pengarna hjälper inte mot den skriande lärarbristen. Den kommer tvärtom att bli än värre. År 2022 räknar Skolverket med att det saknas 77 000 lärare i Sverige.

Flyktingmottagande 

I debatten kring Sveriges flyktingmottagande finns en märklig fixering kring antalet asylsökande per år. Det leder tanken fel, kapaciteten återställs inte på något magiskt vis vid varje årsskifte. Om Sverige år efter år tar emot fler flyktingar än vad landet förmår att förse med bostäder och skolbänkar växer bristen.

Om man med mottagande menar något mer än att blott stuva in asylsökande i gamla vandrarhem, sanatorier och sporthotell torde det alltså vara uppenbart att Sveriges kapacitet i dag är sämre än den var 2015. Regeringen har inte gjort sin läxa. 

Isabella Lövin oroar sig för att "svartmålningen" av Sverige kan göda destruktiva krafter. Själv tror jag att den risken är betydligt större om svenska politiker återigen börjar skönmåla och förändra migrationspolitiken utan en tanke på konsekvenserna.

 

Läs också:

MP-Lövin är arg på verkligheten 

Regeringen är på väg att höja hyran för alla 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag