Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Macron har rätt – vi måste börja skänka bort vaccin redan nu

Frankrikes president Emmanuel Macron föreslår att västvärlden snabbt ska vaccinera 6,5 miljoner sjukvårdsarbetare i Afrika.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
En apotekare förbereder vaccin i Klerksdorp, Sydafrika. Det är det enda land i Afrika söder om Sahara som ens har påbörjat vaccinationerna.
Foto: SHIRAAZ MOHAMED / AP TT NYHETSBYRÅN

Frankrikes president vill att EU ger bort upp till fem procent av sina vaccindoser till Afrika. Det skulle ge gott skydd även för Europa.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 26 januari avled hjärtspecialisten James Gita Hakim på en intensivvårdsavdelning i Harare i Zimbabwe. Han blev därmed den sjätte framstående specialistläkaren att dö i Zimbabwe i sviterna av covid-19 bara i januari.

Brist på skyddsmateriel och pressade arbetsförhållanden har lett till många dödsfall bland läkare och sjuksköterskor i hela södra Afrika under pandemin. Det är ett hårt slag mot sjukvårdssystem som redan tidigare led av en akut brist på läkare: Zimbabwe har exempelvis bara 16 läkare per 100 000 invånare, mot 420 i Sverige

Vaccinen mot covid-19 är än så länge en klen tröst för Afrika. Rika västländer har lovat att skänka både pengar och överblivna vaccindoser, men sprutorna dröjer. Sydafrika är det enda land söder om Sahara som överhuvudtaget har börjat vaccinera.

I väntan på doser kommer ännu fler medarbetare inom de sköra sjukvårdssystemen att hinna bli smittade. Situationen förvärras av att sjukdomen slår hårdast mot äldre och mer erfarna läkare. James Gita Hakim, 67, var såväl aktiv läkare som forskare och medicinsk sakkunnig åt en rad regionala och internationella organisationer. Experter varnar för att bortfallet av sådana nyckelpersoner kan göra att sjukvården i många afrikanska länder kastas 20 år tillbaka i tiden.

Därför borde förra veckans utspel från Frankrikes president Emmanuel Macron ha fått större uppmärksamhet. Han föreslog att västvärlden snabbt ska vaccinera 6,5 miljoner sjukvårdsarbetare i Afrika. Det 13 miljoner doser som skulle krävas motsvarar bara 3,4 procent av Europas kontrakt på vaccin.

Vaccin till Afrika har en god skyddseffekt även för Europa.

Man ska alltid vara en smula skeptisk när franska presidenter intresserar sig för Afrika. I detta fall är geopolitiken rentav uttalad, Macron varnar för att afrikanska länder annars kommer att vända sig till Ryssland och Kina för hjälp. Men att tävla om att förse Afrika med vaccin framstår trots allt som ett ädelt stormaktsspel. 

Dessutom finns tydliga hälsofördelar även för Europa. De mer smittsamma mutationerna av viruset visar att Sverige inte kan pusta ut förrän läget är under kontroll även i Afrika. Så länge smittspridning pågår någonstans på jorden finns ständigt ett hot om att viruset kan mutera och göra våra egna vaccin obrukbara. Risken ökar ju fler som smittas.

Macrons modesta förslag löser inte det problemet fullt ut. Men att snabbt vaccinera några miljoner afrikanska läkare och sjuksköterskor kommer att göra det lättare att i ett senare skede genomföra stora vaccinationsprogram när fler doser finns tillgängliga. 

Framförallt är denna pandemi är inte den sista. Fler smittor kommer att svepa över världen. Fem av de åtta virus som oroar WHO allra mest har sitt ursprung i just Afrika. Ett av dem är ebola, med en dödlighet på omkring sextio procent. Vid det stora utbrottet 2014 muterade viruset och blev mer smittsamt, det folkrika Nigeria höll så när på att tappa kontrollen över spridningen. 

Genom att skydda de läkare och sjuksköterskor som står i frontlinjen mot covid-19 ökar vi även chansen att framtida utbrott kan upptäckas och kvävas i tid. 

Vaccin till Afrika ger en god skyddseffekt även för Europa.


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.